Политика

Александър Иванов, ГЕРБ-СДС: Закъсняхме с година в борбата с инфлацията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Закъсняхме с една година и заради това инфлацията е двойна спрямо тази в еврозоната.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Александър Иванов от ГЕРБ, кандидат за депутат от 23-и МИР-София.

„Подпомагането в България дойде прекалено късно, за да можем да говорим за такова първоначално „помпане“ на инфлацията. През август 2021 година Асен Василев беше служебен министър на финансите. Още тогава имаше едно преразглеждане на бюджета, където преди всякакви войни и военни действия да могат да бъдат прогнозирани, имаше едно повишаване на цената на газа и на електроенергията – породено от други нерешени европейски въпроси, според мен. Докато България е производител на електроенергия, с износ повече от 50% от това, което произвежда“, поясни кандидат-депутатът.

 

Ето какво още каза той.

 

За подкрепата за бизнеса:

Радвам се, че постигнахме в предния парламент, дори като опозиция, най-накрая успяхме да убедим колегите и мнозинство, което да се обедини под шапката на това да бъде подкрепян бизнеса. Обезпечението на енергетиката в България минаваше през една година перипетии, които имахме в парламента. 250 лева е таванът на електроенергията в България за небитовите потребители. За битовите знаете, че са на регулирания пазар – КЕВР определя цена, на която всички в домовете си ползваме електричество.

 

За инфлацията:

Но защо дойде рекордната инфлация в България? Защо тази промяна в инфлацията дойде? Може би защото една година ни трябваше, за да убедим колегите от ПП, ДБ и БСП, че наистина има необходимост от намаляване на инфлацията чрез подпомагане на бизнеса.



За „газовата криза“:

Газ има, явно – но на какви цени? Ако пак бяха ни послушали, ако се беше намерило решение за дългосрочни договори,

Цяла Европа е обвързана с „Газпром“. Още от началото на войната казвахме, че трябва да се осигурят спешно и незабавно договори за дългосрочни доставки на газ, от много доставчици.

Тръбата, която ни свързва с Гърция, беше забавена една година след управлението на ГЕРБ. Имаше подписан договор с изпълнителите – до 31 декември 2021 година да е готова. Защо не е готова, аз не мога да намеря отговор – може би за да се купува газ от доставчици, видяхме на какви цени, през посредници, на цени, по-скъпи с 30% от тези, които плащат другите държави в Европа.

 

За отношенията с Русия:

Отношенията с Русия се промениха коренно от началото на годината. Това е видно. Ние спазваме санкциите, колкото и привидно да го правеше правителството, статистиката показа друго. За последната една година, даже от началото на тази година, българският стокообмен с Русия се влошава. Ако преди сме им давали по линия на газови доставки и нефтени продукти по 1 милиард, тази година ние плащаме 2 милиарда. Последното редовно правителство трябва да отговори защо през последната една година се задълбочи нашата свързаност с Русия.

 

Цялото интервю вижте във видеото.