Политика

Владимир Табутов: Няма начин "Продължаваме промяната" да управлява с ГЕРБ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не е възможно партия „Продължаваме промяната“ да управлява с ГЕРБ. Това заяви за Euronews Bulgaria кандидатът за народен представител Владимир Табутов.

Той изрази увереност, че партията ще опровергае социологическите проучвания, които в момента сочат изоставане на „Продължаваме промяната“ спрямо ГЕРБ.

„Миналата година нещата изглеждаха по абсолютно същия начин. Но тази, за щастие, имаме повече структури, които ще ни помогнат да присъединим повече хора към нашите избиратели и да покажем на обществото, че не е време за стария избор, а за промяната. И за това, което сме започнали“, заяви Табутов.

Той отхвърли обвиненията, че кабинетът „Петков“ не се е справил със задачата да подсигури доставките на азербайджански газ до България.

„Това беше наша работа, както беше наша работа правителството да остане да работи 4 години. Но, както знаете, то спря да функционира по субективни причини. Ако имахме времето, щяхме да си свършим работата докрай. Бяхме договорили газ, който беше евтин. Ако имахме още един месец, щяхме да намерим и слотове“, обясни кандидат-депутатът от Благоевград.

Въпреки това той не очаква страната да изпита сериозни проблеми, свързани с недостиг на електроенергия и газ. И е на мнение, че няма смисъл България да продължава преговори с „Газпром“ – освен ако няма извънредни обстоятелства, които да наложат това. Вместо това посочи три стъпки за трайно решение на проблема с газа – да заработи интерконекторът с Гърция, да преговаряме за нови количества с Азербайджан и други страни, както и със САЩ за доставки на втечнен газ.

„Ние се опитваме да се разграничим от Русия, защото политиката на изнудване чрез ресурсите за производство на енергия е в разрез с това, което Европа насърчава“, обясни Владимир Табутов.

Той призна, че в момента – дори да победи на изборите – партията му е безсилна по отношение на главния прокурор. „Ако имаме силно изразено мнозинство от 2/3, това може да се обсъжда. В противен случай не е реалистично да смятаме, че нещо може да се промени с главния прокурор“.

За сметка на това борбата с корупцията и избора на нов шеф на КПКОМПИ остават приоритети на „Продължаваме промяната“.

Вижте цялото интервю във видеото