Икономика

Експерт по киберсигурност: ЕС задължи производителите да тестват устройствата си

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

През последните няколко години Европа се превърна в един от добрите примери за защита на кибрсигурността в глобален аспект.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Например GDPR, въведен през 2018 г. доведе до това, че всяка компания, дори и извън ЕС, която искаше да работи с граждани и да обработва информация на ЕС, трябваше да изпълнява тези изисквания.

По същия начин новия закон за киберсигурност затваря една празнота. ЕС повиши значително начинът, по който се обработват личните данни и по който компаниите трябва да съблюдават за своята киберсигурност. Законът има за цел да затвори онази празнота, която идва от производителите на хардуер и софтуер да могат да повишават киберсигурността на самите устройства преди да излязат на пазара. Досега нямаше регулация, която да задължи производителя на един мобилен телефон да тества неговата киберустойчивост преди да бъде пуснат на пазара. Сега Европейската комисия казва, че преди да бъде пуснат софтуер, програмен код, лаптопи, браузъри или каквото се сетите, вие трябва да тествате неговата киберустойчивост.

Законът казва и че производителите трябва да имат възможност дистанционно да проверяват устойчивостта на устройствата.

Вижте цялото интервю във видеото.