Свят

Над 500 политици и монарси ще присъстват на погребението на Елизабет II

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Над 500 лидери от цял свят пристигат в Лондон, за да почетат най-дълго управлявалия монарх в съвременната история – кралица Елизабет II. От Бъкингамския дворец не публикуваха официален списък с гостите, но някои от тях вече потвърдиха, че ще бъдат на траурната церемония. 

Сред тях са американският президент Джо Байдън, френският му колега Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Британски медии съобщават, че първата дама на Украйна - Олена Зеленска, също ще присъства.

За разлика от Киев обаче Москва остава без официален представител от президентството - Владимир Путин няма да лети до Лондон. Според източници в списъка с гости не попадат и представители от Афганистан, Венецуела и Сирия.

Китайският вицепрезидент ще бъде на погребението, след като по-рано през седмицата британски депутати попречиха на неговата делегация да почете кралицата в Уестминстър Хол.

От България ще присъстват президентът Румен Радев, както и Симеон Сакскобургготски, който е роднина на Елизабет II по линия на нейния баща. Почит ще отдадат и монарсите на Белгия, Дания, Испания, Йордания и Нидерландия.

Заради траурната церемония лондонската полиция планира най-голямата операция по сигурността в историята си. Не само заради десетките хиляди граждани, които се очаква да излязат по улиците в деня на погребението, но и заради стотиците световни лидери и монарси, които ще бъдат в британската столица.