Политика

Ивайло Калфин: В дългосрочен план Русия изгуби най-добрия си пазар на газ

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Зимата няма да бъде лесна, но не бих се присъединил към тези, които плашат с някакъв апокалипсис.
Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален и външен министър на България.

В цяла Европа ще бъде такава ситуацията, така че няма как ние да бъдем някакъв остров на щастие и стабилност.

В една държава винаги трябва да има средства за социално подпомагане. Ако тя не може да помогне на хората в най-голяма нужда, тя не си върши работата. Проблемът е, че имаме служебно правителство с много добри специалисти в тази сфера, но нямаме парламент. Така че то не може да има някакви политики или да вземе извънредни мерки.

Ако искаме да помогнем за овладяването на инфлацията трябва да спре това раздаване на средства на всички. Това увеличава инфлацията. Би трябвало да се насочат мерките към тези, които имат най-голяма нужда.

След следващите избори не е възможно да няма някаква коалиция. Въпросът е тя да е достатъчно прозрачна, принципна и за разлика от предишната, която тръгна с голям ентусиазъм, че ще промени държавата и започна реформи във всички сфери, е хубаво да начертае някакъв изпълним план, за да могат хората да виждат резултати.

 

Аз се радвам, че започнаха преговорите с „Газпром“, защото цялата пропаганда, че оттам ни чака евтин газ, който ще потече веднага, ще се види, че няма как да стане. Ние няма да получим евтин газ от „Газпром“ и най-вероятно няма да получим нищо. Защото „Газпром“ изцяло следва политически указания от Москва.

Европа намали доставките на газ от Русия от 40 на 9%. Най-вероятно догодина ще ги сведе до нула. Това е бърз преход, който сигурно ще наложи много ограничения в Европа, но този период ще мине. В краткосрочен план Путин има по-силните инструменти. В дългосрочен план Русия губи най-добрия си пазар. Тя насочваше 80% от газа си към Европа. Сега насочва доставките към Индия и Китай, но там нито инфраструктурата позволява, нито пазарът е такъв какъвто е европейският за такива цени каквито може да получи Русия.

За съжаление войната в Украйна няма да има бърз край. Отдавна мина точката, в която можеше да се спрат и да се върнат назад. Сега единият трябва да победи, което е жалко, защото ще струва много човешки животи.

Вижте цялото интервю във видеото.