Икономика

Как в Испания подобряват енергийната ефективност на сградите?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Преди зимния сезон в Испания обръщат внимание на енергийната ефективност на сградите. Правителството предлага през следващите години да бъдат обновени повече от половин милион жилища. Ще се използват и европейски средства, които са обвързани с условия като намаляване на зависимостта от невъзобновяеми енергийни източници и добро управление на отпадъците.

Сградите са проблем за енергийната ефективност в Испания. Страната е на едно от първите места в Европейския съюз по отношение на подобряването на вече построените сгради и е необходима бърза промяна, за да се постигнат целите, заложени Зеления пакт и да се помогне за опазването на планетата.

 

Трябва да обновяваме сградите, трябва да ги подобряваме, защото те са строени в епоха, от 50-те, 60-те до 80-те или 90-те години, когато не е имало много напреднали технологии и качество.

Бруно Сауер, генерален директор на Съвет „Зелени сгради“

Едно от решенията е да се подобри ефективността на испанските жилища. Това е първата жилищна сграда в страната, която е получила най-високият енергиен сертификат. Тя има не само  фотоволтаични панели. 

 

По отношение на изолацията - има намаляване на топлинните мостове, високоефективни прозорци, както и абсолютна въздухонепроницаемост и херметичност вътре в жилищните помещения.

Даниел Диедрих, архитект, DMDV

Испанското правителство предлага до 2026 г. да бъдат обновени повече от половин милион жилища от общо 25 милиона в страната. Но е необходимо да се подобри и ефективността на нежилищните сгради. 

Повече от 20 години тази компания предлага решения за енергийна ефективност. Тя използва филтри, които намаляват потреблението, и компютърни програми, които измерват и контролират използването на енергия.

 

В зависимост от качеството на въздуха и обитаемостта, можете да използвате правилната вентилация по всяко едно време, така че икономиите са доста значителни.

Томас Хигуеро

Испания е заделила 6 милиарда и 800 милиона евро от европейските фондове, които получава, за обновяване на сгради. Но зад постигането на тази цел има и и други фактори. 

 

В момента имаме регулация и стандарти, имаме финансиране от Европа, така че тези две неща са налице. Сега трябва да създадем търсене в много кратък срок и да насърчим хората, които искат да подобрят жилищата си, и да съчетаем трите мерки.

Бруно Сауер, генерален директор на Съвет „Зелени сгради“

От Брюксел обаче обвързват помощта и с условия като намаляване на зависимостта от невъзобновяеми енергийни източници и добро управление на отпадъците.