Политика

Станишев няма да се кандидатира отново за председател на ПЕС

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Sergei Stanishev BGNES Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

След 11 години начело на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че няма да се кандидатира за поста на предстоящия конгрес в Берлин, който ще се проведе на 14 и 15 октомври.

Станишев изрази притеснението си от наслагването на множество кризи в Европа – енергийната криза, инфлацията, борбата за ресурси, икономическа зависимост на Европейския съюз от външни фактори.

Относно бъдещото си участие в политиката, той заяви, че за него лична кауза ще бъде левицата да бъде силна отново. 

 

Сега мой приоритет е финализирането на този мандат на ПЕС и конгресът ни през Берлин. Но също така за мен това левицата да е силна отново ще е лична кауза. Ако е силна, ще има място за всеки. Никой сам по себе си не може да бъде спасител. Аз ще работя за колективни усилия левицата да бъде силна отново.

Сергей Станишев

Станишев смята, че БСП е тръгнала в друга посока, като даде примера за новата лява идея – т.нар. "ляв консерватизъм". По думите на бившия председател на БСП това е довело левицата до това да се бори на терена на консерваторите, което не води до нещо добро.

Според Станишев резултатът на БСП на последните избори е бил унизителен, както и за другите партии, и сега той се надява на по-добър резултат. По думите му БСП се е постарала да бъде конструктивен участник в досегашното управление, но има въпроси, на които избирателите им все така не могат да си отговорят. "Ако казваш нито един патрон да не стига до Украйна, трябва да намериш механизмите това да се случи".

"Аз не съм търсил номинация от ръководството на БСП", заяви Станишев. Вчера е изтекъл срокът за номинации за нов председател на ПЕС и засега има една постъпила кандидатура – на бившия шведски премиер Стефан Льовен. "Радвам се на тази номинация, той е много успешен министър-председател два мандата", каза Станишев.

Станишев е председателят на ПЕС, задържал се най-дълго на поста - избиран е четири пъти, като първият му мандат е непълен. По думите му ПЕС е най-сплотеното политическо семейство на европейската сцена.