Спорт

Българин спечели плувен маратон от Европа до Африка

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За мен е голяма гордост, че успях да участвам и спечеля плувния маратон между Европа и Африка през Гибралтарския проток. Това е голяма победа не само за мен, но и за цяла България, и разбира се за моя роден град Бургас.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Цанко Цанков, класирал се първи на маратона по плуване на Гибралтарския проток.

Гибралтарският маратон се счита за едно от най-престижните и трудни плувания в света. Той има 127-годишна история. Атлантическият океан е много трудно и непредвидимо място за плуване. По време на нашия престой условията бяха крайно трудни. Стартът беше отложен, състезанието беше прекратено веднъж в средата на дистанцията, тъй като по това време на годината там се формира едно силно океанско течение, което се казва „Пониенте“, което много силно отклонява траекторията на плувците към центъра на Средиземно море и създава рискове за живота и сигурността им.

Скоростта ми на плуване е от порядъка на 5 км/ч, която е доста висока и ми позволи да спечеля. Под 4 часа се смята за гросмайсторска норма.

Направих си стратегия, в която да се опитам да взема лидерската позиция след средата на дистанцията и то точно така стана. Исках да използвам и най-силното си оръжие – финалният спринт.

Вижте цялото интервю във видеото.