Общество

В Карловско посрещнаха 15 септември в полеви условия

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Стотици деца от наводнените Карловски села посрещнаха първия учебен ден сред полеви условия. Това обаче не спря радостта и настроението на родителите и учениците.

За стотици деца от наводнените села пътят към училище е по-труден-освен с тежки раници е съпътстван и с тиня и разруха. За щастие домът на семейство Ненови в село Каравелово не е от засегнатите. Още в първите дни на водното бедствие обаче 12-годишният им син Иван сам решава и се втурва да помага на съседи, чиито домове са потънали в кал.

 

Трябваше да изкопаем една тръба, отне около 3 часа. Реших да помагам, защото не искам да гледам как другите хора страдат. Обичам да помагам на хората.

Иван Ненов

Въпреки ситуацията в селото, Иван е готов за училище, а първият учебен ден носи освен настроение и притеснение за баща му.

 

Какво да му кажа той си има желание… Все пак му казвам да бъде около нас да не ходи много надалеч. Притесненията ми бяха главно за транспорта както за нашето село така и за другите засегнати села. Но се оказа, че общината е поела ангажимент и това ще се извършва безпрепятствено.

Нено Ненов, баща на Иван

Александър днес прекрачи прага на училището за първи път. А подготовката за големия ден премина под прах и наводнен първи етаж на къщата. Първокласникът ще живее в Карлово докато не възстановят отново дома им в селото.

“Детето е подготвено за училище, купихме му раничка. Имаме дарители които дават помагала за децата“, казва майка му Таня Павлова.

 

Ще има деца и ще си намеря приятели.

Александър Павлов

Усмивки и настроение след първия учебен звънец не липсваха. А децата си пожелаха освен успешна учебна година и надежда за наводнените села.