Европа

Швеция с официално решение страната да кандидатства за членство в НАТО

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
7825336 Швеция. Снимка: БГНЕС

Швеция последва съседна Финландия и взе официално решение да подаде молба за членство в НАТО, слагайки край на повече от 200-годишната си необвързаност с военни пактове, заради нахлуването на Русия в Украйна. Пред депутатите в парламента на Швеция премиерът Магдалена Андершон нарече решението историческа промяна в политиката на сигурност.

 

След дебатите в парламента проведохме допълнително заседание на правителството, по време на което взехме две решения. Първо, правителството реши да информира НАТО, че Швеция желае да стане член на алианса. След това ще започнат преговорите за присъединяване. Швеция и НАТО имат дълга и съвместна история на сътрудничество, учения и международни усилия, така че това е нещо, което би трябвало да улесни тези преговори.

Магдалена Андершон, министър-председател на Швеция

Някога регионална военна сила, след края на Наполеоновите войни Швеция избягва военни съюзи. Подобно на Финландия тя остава неутрална по време на Студената война, но установява по-тесни отношения с НАТО след разпадането на Съветския съюз.

Кремъл многократно предупреди, че влизането на двете скандинавски държави в алианса ще има дестабилизиращи последици за сигурността в Европа.

 

Що се отнася до разширяването, включително новите членове Финландия и Швеция, бих искал да ви напомня, че Русия няма никакви проблеми с тези страни. Включването на тези държави не представлява непосредствена заплаха за Русия. Но разширяването на военната инфраструктура върху тази територия очевидно ще изисква нашия отговор. И ние ще определим какъв да бъде този отговор въз основа на създадените заплахи.

Владимир Путин, президент на Русия

Русия няма териториални спорове нито с Финландия, нито с Швеция, но ако Украйна стане член на НАТО, Русия ще има териториален спор с държава, която е част от Алианса“, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Макар представителите на НАТО да изразиха надежди за бърз процес на ратификация, всички 30 настоящи членове на НАТО трябва да се съгласят да допуснат Финландия и Швеция до пакта. Миналата седмица Турция изрази някои възражения, но шведска делегация ще бъде изпратена в Анкара, за да обсъди въпроса.