Икономика

Калоян Стайков: Нарушаването на европейските екологични норми може да има по-дълбоки последствия

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Затварянето само на една централа със сигурност няма да създаде проблеми, но както спомена министърът, това може да има по-дълбоки последствия, ако продължи нарушаването на европейските норми, които са зададени за страната.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, относно временното затваряне на ТЕЦ „Марица“ 3.

„Това е стар проблем, не е от вчера, не е и от няколко месеца. Като цяло, повечето правителства си затварят очите за този проблем. Естествено, той има лесно решение – има си ясни екологични норми, на база на тях се дава лиценз на тези централи. Съответно, когато те не се спазват, следват няколко санкции, и ако продължи неспазването, се отнемат лицензите“, поясни той.

Проблемът е в „превзетата държава“. Очевидно има икономически интереси, които оказват влияние на политическите решения“, убеден е Стайков.

Руският газ в момента е не повече от 10% от вноса. Дори и цената да падне до 0, ефектът върху борсовата цена би бил горе-долу 16-18 евро. Това по никакъв начин не оказва сериозно влияние, в момента цените са около 180-190 евро – някаква помощ е, но със сигурност няма да създаде сериозен ефект“, така той коментира евентуалния таван на цените на газа.

„Запазена марка на Европейската комисия е да върви след събитията, при положение, че тенденцията беше ясна още миналата година. А тази година беше допълнително влошена с началото на войната“, смята икономистът.

Цялото интервю вижте във видеото.