Ела в...

"Ела в..." Крит - част 5

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Горещо препоръчвам плажа Кедродасос на остров Крит. Той е едно от скритите от очите на туристите съкровища. Намира се изключително близо до световноизвестния плаж с розов пясък - Елафониси, за който ви разказах в предишния епизод. Но това място е далеч по-малко посещавано от туристите. За него няма указателни табели и се стига по асфалтиран а след това черен път. По-скоро тук идват местните гърци или подробно запознатите туристи с приключенски дух. Стръмна пътека води до този скрит мечтан плаж и природен резерват с кедри и хвойна. Малкият паркинг на черния път е на 15-20 минути пеша от плажа. Пътят води през хълмист терен и долина на пресъхнала река.

 

Кедродасос не е от най-лесно достъпните плажове, но може точно в това му е чарът. Че се ходи доста до него. Но пък наистина е изключително чист, красив, заобиколен е от кедрови дръвчета, под които можеш да се скриеш. Минусът е, че има много змии, но пък тези, които не се страхуват от змии, няма да имат такъв проблем. След малко ще видите за каква уникална гледка и плаж става въпрос!

По-добре тръгнете с маратонки, кецове или спортни сандали, а не по джапанки. Пътеката е стръмна, хлъзгава и с много камъни. Така че е добре краката ви да бъдат защитени и да стъпвате сигурно.

Най-лесно ще откриете тази перла с помощта на GPS навигация. Мястото е диво, предлага широка ивица от дюни, уникални растения, хвойни, под чиято сянка можеш да се скриеш от жаркото слънце. Водата е уникална, с интересни пасажи от риба.

Кедродасос е разположен на 76 километра югозападно от Ханя и само на километър източно от известната лагуна Елафониси. Плажът е пълен с хвойнови усукани дървета и приказни пясъчни дюни. Мястото е любимо за всички, които търсят дивото.

 

Кедродасос е познат повече за тези, които обичат повече дивата природа. Тук няма барове, няма шезлонги, няма чадъри. Общо взето уединение с природата. Великолепна вода, много е красиво. Така че, ако сте на Крит, горещо препоръчвам да посетите Кедродасос!

Задължително си носете повече вода, храна и чадър за сянка, ако не искате да се скриете под тази на дърветата. Ивицата определено е запазена за любителите на природата. Недокоснатото райско и уединено кътче е едно от най-любимите на нудистите.

 

Ето за такива плажчета става въпрос, малки заливчета, които са скрити от скали, в които, ако искате, може да се къпете голи.

Плажът е предимно скалист, но има няколко места с пясък, фин като брашно и лесен достъп до морето за спокойно плуване. Плажът е защитен до известна степен от ветровете, които обикновено духат на съседния Елафониси. През Кедродасос минава Европейската пешеходна пътека E4, обозначена с жълта и черна боя. Този дълъг път си започва от Испания, преминава през много страни и накрая стига до остров Крит. Пътят обхваща някои от най-красивите пейзажи на острова с труден преход в планината. Малко са обаче мераклиите, които имат сили да го минат целия.

Ще останете запленени от цвета на водата и уникалните дръвчета, чиито корени често се подават над пясъка. Нещо като оазис насред пустинята и огромните планини наоколо.

 

За тези, които обичат съвсем самотните места, съвсем в края на Кедродасос се намират едни малки заливчета, до които повечето хора не стигат, защото ги мързи, тъй като си е доста пътя. Малко е труднодостъпен теренът, минава се през много скали, но си заслужава, защото ще видите за каква красота става въпрос! Внимавам, докато вървя за да не се пребия. Страхотно е, че в Гърция има такива диви местенца, които по никакъв начин не са презастроени, тук няма да видите хотели, барове, джетове и шумотевица, а само красиви места!

Толкова спокойно, че можете да си четете любимата книга на брега с часове.

Само вижте за какви са цветовете на водата. Рай!

И тук, като на Елафониси има розов пясък от натрошените милиони черупки и корали.

 

Време е за подводно приключение. Слагам маската и започвам да разглеждам подводния свят.

Кристално чистата изумрудена вода с нежен пясъчен плаж, е рай за плуване и гмуркане с шнорхел. Риби, морски таралежи, охлюви и даже средиземноморска мурена. С една се поздравихме преди да си покаже страшните зъби и да избягам с двеста, че знам ли на какво е способна хищницата

Коварна, безстрашна, злопаметна и хитра средиземноморската мурена се смята за опасна подводна среща. Но независимо от митовете за нейната свирепа природа, страховитият й вид не трябва да заблуждава. Като повечето животни, мурената не напада хора, освен ако не е провокирана. Като цяло малките мурени се страхуват и се крият бързо. Когато ловува, тя се движи точно като змия, близо до скалите, претърсвайки търпеливо всяка малка дупка, която може да крие храна. Когато забележи октопод, го захапва и с бързи движения се увива около него като питон.

Сега разбирам защо октоподите се страхуват толкова много и се крият в дупки, като бърлогите им залостват като непревземаеми крепости, като придърпват с пипалата си камъни и черупки. Това е най-лесният начин да разберете къде се крият. Има ли насъбрани камъчета пред някоя пукнатина в подводните скали или пред някой по-голям камък, то почти е сигурно, че там се крие октопод. Доста често октоподите затварят жилищата си с плосък камък. Точно на такова скривалище се натъкнах и аз, а когато ме забеляза. Октоподът се уплаши и веднага побърза да изстреля „Мастилото” си, което се разпръсква във водата като гъст облак, а под прикритието на „димната завеса” се опитва да се измъкне от преследването. Повечето октоподи могат да изхвърлят голямо количество черно мастило в облак и то 5-6 пъти, за да им помогне да избягат от хищниците. След половин час октоподът може да възстанови напълно целия запас от изразходвано "мастило".

Усещането да си толкова близо до това създание е невероятно. Веднага се сещам за документалния филм „Октоподът – моя учител“. Ако не сте го гледали, наваксайте, защото определено е много интересен.

Време е да излезем на сушата. Слънцето е жарко, така че винаги можем да се скрием под сянката на дърветата. Единственият минус е, че там ще трябва да слушаме пронизителната врява на цикадите - звукът им достига сила до 120 децибела.

Кедродасос определено влиза в моя топ три на най-красивите плажове на остров Крит. Преимуществата му са повече от минусите. Рай под небето, който пожелавам да види всеки от вас.

 

Място, където може да си починете истински! Не забравяйте, че ви чака едно голямо нагорнище да изкачвате! Така че си запазете сили от плажа, не се преуморявайте, носете си повече вода, тъй като няма откъде са си налеете или купите, очаква ви изкачване, по залез слънце е по-лесно, защото слънцето не е толкова високо, не е толкова горещо, но все пак си е изкачване.