Политика

Петков: Сега сме страната с нулева зависимост от руски газ

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9407850 Премиерът Кирил Петков се срещна с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Снимка: БГНЕС

„Ние до скоро бяхме страната с най-голяма зависимост от руския газ. Сега сме страната с нулева зависимост от руския газ, паричните средства, които спряхме в посока на режима на Путин бяха огромни.“
Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, предаде БГНЕС.

 

Като ние искахме да се придържаме към договора с Газпром, но когато се спира едностранно този договор, ние казваме не, няма да се съгласим едностранно да се променя този договор.

Кирил Петков, министър-председател

България даде своята огромна част за спирането на паричните потоци към Путин и очакваме разбиране, че не може едновременно да отидем от 95% на нула в газа и да сложим ембарго на единствената ни рафинерия, която за съжаление работи само с микс от петрол от Урал. Ние ще поискаме да сме част от изключенията, докато не направим другите инфраструктурни възможности да имаме петролопровод от Гърция, коментира Петков. Вярвам, че България показа, че не може и не се гъне под натиск на чужда държава, показахме, че имаме воля да стоим силно пред нашите партньори, но за петрола в момента не сме в позиция да вземем и този потенциален риск, каза още Петков.