Общество

Ендокринолог: Наднорменото тегло води до репродуктивни проблеми

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-честите ендокринни нарушения при жени в репродуктивна възраст. Засяга между 5 и 14% процента в тази рисков група – от 20 до 35-40 годишни жени, желаещи контрацепция.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria ендокринологът д-р Десислава Горчева.

Профилактиката се извършва от гинеколозите, защото доста често диагнозата се поставя първо от тях. Когато се установят изменения в яйчниците се правят хормонални изследвания. Когато хормоналните нарушения бъдат коригирани, жената ще има възможността да забременее. Точно там е нашето участие. Изследваме предимно мъжки полови хормони, инсулиновата резистентност, защото много често, около 40-50%, тези жени имат наднормено тегло или затлъстяване, което следва да бъде коригирано. Това върви заедно с корекцията на половите нарушения.

Не е задължително синдромът на поликистозните яйчници да води до проблем със забременяването, но се случва, защото заболяването включва три нарушения. Това са висока продукция на мъжки полови хормони, ановулация и промени в поликистозните яйчници.

Заболяването не е непоправимо. Има лечение, но е бавно. Трябва да имаме поне 3 до 6 месеца терапия, за да може жената да се подготви.

За профилактика е важен начинът на хранене. Желателно е жените да се хранят здравословно, за да имат нормален бодимас индекс, обясни д-р Горчева.

Вижте цялото интервю във видеото.