Икономика

Красен Станчев: Бюджетният дефицит за догодина е с двойно увеличение

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Не смятам, че ни очаква толкова тежка зима каквато не е била преживявана в близкото минало. Може би ще бъде нещо като 2009 г. с безпокойство по повод отопление, цени на природния газ, но не виждам нещо кой знае какво особено.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Красен Станчев.

Чисто икономически следващата година ще бъде по-сложно. Инфлацията е голям проблем тази година, но е пет пъти по-малък проблем отколкото когато управлява служебното правителство на Ренета Инджова. Сегашната инфлация е 10 пъти по-малка, отколкото тогавашаната месечна инфлация.

 

Важно е да се знае, че има известна нестабилност на публичните финанси. Тя е безпрецедентна след 1997 г. Бюджетният дефицит за следващата година е равен на средния дефицит за периода от 92 до 97 г. Което е голям проблем. Това означава, че ако не се намалят разходите ще се влезе в дългова спирала, което означава дългосрочни проблеми с инвестиции, ръст на благосъстоянието и т.н.

В икономически план членството на България в Еврозоната се отлага за неопределено време заради бюджетния дефицит, инфлацията и дълга. Ако трябва да се запълнят по някакъв начин пробойните във фиска за следващата година, дългът ще е 40% от БВП, което е двойно увеличение.

Всичко в икономиката и политиката на България и не само на България зависи от това как ще свърши войанта в Украйна. Има три сценария – единият е Русия побеждава, очевидно повечето политически партии и президентът залагат на това в България. България остана единствената страна от Европа, която не помогна на Украйна поне официално. Служебното правителство се опитва да е приятел на „Газпром“ по необясними причини. Вторият сценарии е Украйна побеждава, а третият е временно примире, което означава, че войната ще бъде подновена. При първия и третия сценарии проблемът е дългосрочен и почти нерешим от днешна глендна точка.

Вижте цялото интервю във видеото.