Общество

Мария Касимова-Моасе: Камила няма да има други права, освен за публична показност

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Моментът е исторически, наистина можем да говорим за втора Елизабетинска епоха, защото самата Елизабет II не само като кралица, но и като присъствие в световен мащаб успя да създаде свой почерк.

Това каза за Euronews Bulgaria Мария Касимова-Моасе, консултант по етикет и протокол.

Той е станал мерило за това как от тук нататък, когато искаш да оставиш достойно име в политикта, би следвало да се държиш.

В нейните правомощия не влиза това да разговаря за политика, дори когато посреща посланици. Но тя е умеела не само със знаци, но и с дипломатически език, възпитаван от поколения в кралската институция, да каже това, коет мисли по недиректен, но много категоричен начин.

Убедена съм, че съветниците, които крал Чарлз III има, не биха го посъветвали по никакъв начин да имитира това, което майка му правеше, но разбира се, да има приемственост. Чарлз със сигурност няма харизмата на майка си.

По повод титлата на Камила – кралица-консорт – Касимова-Моасе каза, че тя ще съпътсвтва своя съпруг по всички събития на ниво кралица, но всъщност няма да има тази стойност. Тя нама да може да участва в никакви други решения и няма други права освен тази публична показност. Камила се държи достойно в едно по-тихо присъствие до Чарлз и смиреност.

Вижте цялото интервю във видеото.