Европа

Кралското семейство пусна онлайн книга за съболезнования

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Великобритания отдава почит на кралица Елизабет II. Всеки, който желае, може да остави своето съболезнование в онлайн книга в уебсайта на кралското семейство. Днес ще бъде създадена и цветна градина в лондонския Грийн Парк в памет на най-дългоуправлявалия монарх в съвременната история.

Стотици продължиха да се събират около Бъкингамския дворец през цялата нощ, за да отдадат последна почит към кралицата.

В Лондон универсалните магазини са затворени. В целия град се говори само за едно - смъртта на монарха и новия крал. Настроенията обаче са различни. 

„Животът продължава, сър, животът продължава. Но има много хора, които носят черно. И аз съм в черно, както виждате. Има много тъжни лица наоколо. Много. Особено възрастните хора“, казва жител на Лондон. 

„Не съм разстроена, ако трябва да бъде искрена. По-скоро чувствам, че трябва да се отървем от монархията. Смятам, че трябва да я премахнем. Това вече е много далеч от нас, от нашето тъмно минало“, пък смята лондончанка. 

Почит към кралица Елизабет II беше отдадена с топовни салюти в цяла Великобритания. От Белфаст до Единбург.

В шотландската столица, бастион на независимостта, речта на Чарлз III беше проследена с интерес.

В Уестминстърското абатство, където Чарлз вероятно ще бъде коронясан следващата година, камбани прозвучаха 96 пъти, по един път за всяка година от живота на Елизабет II.