Европа

В готовност за нова Ковид вълна: Призиви в ЕС за ускоряване на ваксинацията

От Euronews България Euronews България

Макар че лятото премина спокойно по отношение разпространението на COVID пандемията, експерти и евродепутати призовават към бдителност и ускоряване на процеса по ваксинация на населението. Според прогнози на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, възможни са нови локални или национални огнища на зараза през зимата. 

Бързината е от съществено значение за защитата на гражданите от нови огнища на COVID-19 през есента и зимата, но процесът трябва да се ускори.

Представители на фармацевтичната индустрия обсъдиха пускането на ваксини от второ поколение в Европейския парламент.

Днес производственият капацитет на ваксини срещу COVID-19 далеч надхвърля броя на дозите, които могат да бъдат приложени. Предизвикателството вече не са доставките, а капацитетът за успешно провеждане на национални кампании за ваксиниране, особено при възрастните хора.

Томас Триумф, вицепрезидент в поделение „Ваксини“ в „Санофи“

„Санофи“ е една от компаниите, които чакат одобрение за ваксина, адаптирана за варианта Омикрон на коронавируса. Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за новите варианти на ваксините на “Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“ на 1 септември.

ЕК изложи мерки за избягване на нов скок на новите случаи на COVID, сред тях комбинирано приложение на ваксини за коронавирус и грип; осигуряване на достатъчен логистичен капацитет, стартиране на нови кампании за информиране на обществеността.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията прогнозира, че след спокойно лято няколко европейски държави могат да се сблъскат с ръст на новите инфекции и хоспитализациите.

„Най-добрият съвет, който може да даде днес на хората, е да останат нащрек, да се пазят, да се ваксинират, особено са преминали 65 години или принадлежат към по-уязвими групи. Би било добре, ако повече хора се ваксинират. Ако това се осъществи, ще имаме по-малко ограничения и ще се справяме по-лесно с новите предизвикателства“, казва Катлийн ван Бремпт – евродепутат и председател на специалната комисия за COVID-19.

Европейският парламент е загрижен и за разходите за съвместни поръчки и прозрачността в договорите за доставка с фармацевтичните компании.