Европа

Литва харчи рекордна сума за справяне с енергийната криза

От Euronews България Euronews България

На фона на катастрофата с цените на енергията правителството на Литва представи пакет от помощи, който е сред най-големите в ЕС, измерен като дял от БВП.

Мерките се равняват на около 2 процента от икономиката на Литва и ще ограничат цените на електроенергията и газа, като същевременно предоставят подкрепа на бизнеса.

Говорим за суми от над 1 милиард евро. И това е свързано само с цените на енергийните ресурси. Разбира се, в бюджета ще бъдат предвидени и мерки за подпомагане на доходите на домакинствата.

Ингрида Шимоните, премиер на Литва

Планът също включва различни мерки за пестене на енергия като определяне на лимит за отопление на обществени сгради до 19 градуса и климатизация до 27 градуса, както и задължителна дистанционна работа в петък и понеделник. Освен това ще бъдат насърчени инвестициите в зелена енергия.

Междувременно във Франция заради растящите цени на газа и тока затвориха някои спортни обекти като плувни басейни и ледени пързалки. Транспортът също може да бъде засегнат. Обмисля се съкращаване на влаковете през зимата като начин за пестене на енергия, което означава, че тези, които се движат, ще бъдат много натоварени.