Общество

Екоактивист: София и Пловдив водят класацията по замърсен въздух от битови източници

От Euronews България Euronews България

Може да се каже, че класацията по замърсен въздух от битови източници и транспорт водят София и Пловдив, а други градове водят класацията в замърсяване, причинено от предприятия, ТЕЦ-ове и други промишлени източници.

Това коментира за Euronews Bulgaria Румяна Боянова от Националното обединение за чист въздух „Дишай, България“.

По-рано днес екоорганизации изпратиха опакован въздух от населените си места до Министерството на околната среда и водите и служебния министър Росица Карамфилова по случай днешния Международен ден на чистия въздух, като по този начин напомнят за вредните газове и прах, които се налага да дишат живеещите в българските градове

„Въздухът в пакетите, които изпратихме днес, е предимно със завишени норми на фини прахови частици – азотен диоксид, понякога и серен диоксид. Той е изпратен от 10 населени места от цялата страна, които имат за съжаление доста сериозни проблеми с качеството на въздуха“, каза Боянова по повод инициативата.

Основните източници на замърсяване са транспорт, битово отопление и индустриални замърсители, обясни екоактивистът.

По нейните думи България е пропуснала поне едно десетилетие в разработването на планове за по-ефективни енергийни източници.

„Много от предприятията за преработка на въглища не са обновявани от момента на своето създаване преди десетки години и това е основната причина за огромното замърсяване, което причиняват в населените места, в които се намират“, подчерта Боянова.

Тя разказа за случаи, в които засегнати граждани се оплакват, че буквално са затруднени да дишат.

Буквално сажди се изсипват в градовете им и те ги метат с метли. Тези сажди попадат не само в дробовете им, но също и във водата и в храната им. Наистина проблемът става все по-сериозен.

Румяна Боянова, Национално обединение за чист въздух „Дишай, България“

Боянова цитира данни от доклада на Института за здравни ефекти, според които близо 100% от населението в България живее в райони с превишаване на нормите на фини прахови частици и азотен диоксид.

„Между 10% и 20% от смъртните случаи у нас, които са причинени от диабет и сърдечни заболявания, се дължат на мръсния въздух“, допълни тя и добави, че смъртността в България, вследствие от замърсения въздух, е най-високата на Балканите и два пъти по-висока от средното ниво за света.

Според Боянова мерките за справяне със замърсената околна среда са различни и трябва да бъдат съобразени с населеното място, респективно с източника на замърсяване.

„В големите градове трябва да бъдат предприети мерки, които да подсигурят гражданите с по-ефективни и екологични мерки за отопление, както и да бъдат подпомогнати финансово“, посочи тя.

Боянова добави, че е необходимо и по-скоро да бъдат въведат т.нар. „зони за ниски емисии“, в които да бъде ограничен достъпът на автомобили, силно замърсяващи околната среда.

Екоактивистът призова Столична община да обърне внимание на занижения контрол и неефективните санкции, които се налагат на замърсителите от всякакъв тип.

Целия разговор вижте във видеото.