Европа

Португалия обяви мерки в подкрепа на семействата

От Euronews България Euronews България

Португалското правителство обяви набор от мерки в подкрепа на семействата. Предвижда се всеки гражданин с доход под 2700 евро на месец да получи помощ от 125 евро.

Иберийската страна е поредната държава от ЕС, обявила мерки в подкрепа на семействата, докато инфлацията достигна 30-годишен връх. Премиерът Антониу Коща не се поколеба да разкрие колко ще струват те на държавната хазна.

Благодарение на отговорното управление на бюджета можем безопасно да приемем нов набор от мерки, за които само тази година ще имаме допълнителни разходи от 2.4 милиарда евро. Те са предназначени изключително за семействата.

Антониу Коща, премиер на Португалия

Подпомагането на затруднени семейства е важно, но трябва да се прави отговорно, смята Коща.

"Същественото е, че успяхме да съчетаем мерки, които в краткосрочен план помагат на семействата да запазят покупателната си способност, но не подхранват спиралата на инфлацията, при която днес повишаваме цените, а утре губим това, което сме увеличили днес", каза още португалският премиер.

Мерките включват помощ от 125 евро за всеки гражданин с доход под 2700 евро месечно, плюс 50 евро за всяко дете в семейството. Пенсионерите ще получават добавка от 50% към месечната си пенсия.

Правителството обяви и намаляването на таксата за електроенергия от 13% на 6% – мярка, която трябва да бъде одобрена от парламента. Предвижда се и фонд за подпомагане на малки и средни фирми.

През 2022 г минималната заплата в Португалия остава 822 евро – или малко под 10 000 евро на година, което я превръща в една от най-ниските в ЕС.