Европа

Липса на лекари: Родилни отделения в Португалия затварят заради липсата на персонал

От Euronews България Euronews България

Държавни родилни болници в Португалия може да бъдат затворени окончателно заради липсата на акушер-гинеколози, информират от Euronews Португалия.

Според председателя на оперативната група за спешна акушерска и трудова помощ - няма друго решение в краткосрочен план.

Работната група беше създадена през юни, за да се справи с кризата, която принуди бременни жени да пътуват десетки километри, за да родят.

През месеците юли и август работихме върху реорганизацията на отделенията по акушерство, гинекология и неонатологични грижи. Смятаме, че това вероятно ще се отрази върху концентрацията на ресурси. Някои болници не могат да поддържат отворени своите спешни и родилни отделения.

Диого Айрес де Кампос, председател на Работната група за спешна акушерска помощ

Филипа Соарес от Euronews Португалия разказва, че по време на тази криза, 2 бебета и една бременна жена починаха при преместване в друга болница заради липса на свободни места в неонатологията. Смъртните случаи се разследват, а здравният министър подаде оставка.

Според Диого Айрес де Кампос от Националната здравна служба трябва да бъде подсилена с около 200/250 специалисти по акушерство и гинекология, основно в южната част на Португалия.

През последните години смъртността при бременните в страната се увеличи до най-високото си ниво от 38 години.

Доклад, в който се разследва проблемът, показва и че все повече жени със заболявания, при които бременността е рискована, забременяват. Освен това броят на жените, които идват от други страни в Португалия, за да родят, се е увеличил.