Европа

Бар във Варшава събира избягали от война и репресии

От Euronews България Euronews България

Заведение в центъра на полската столица Варшава се превърна в събирателна точка за мигранти. В него се срещат избягали от войната на Русия в Украйна или от репресиите в Беларус. Собствениците на бара също са били принудени да се местят в различни държави.

Евтини напитки, изложби и млади хора - този бар в центъра на Варшава не е просто заведение, което привлича по-различни клиенти. 

Неговите собственици са били изправени пред репресии и война. Били са принудени да се местят от страна в страна, за да се занимавам с това, което обичат.

Сега това е мигрантски бар, приветстваме тук всеки, който споделя нашите ценности. Тук, както и преди, има място за изкуство, музика, татуировки, тук цари дух на свобода и демокрация, в нашата родина бяхме лишени от това. Полша ни даде мир, тя е мирна държава.

Глеб Ковальов, собственик на бар “Karma”

Първият бар “Карма” отворя врати в Минск преди 5 години. Около заведението веднага се събира общност от артисти, музиканти и любители на нощния живот.

Там са се организирали първенства по камък-ножица-хартия, правили са се дори татуировки, а хората са обсъждали бъдещето.

Когато Беларус беше залят от вълна от полицейско насилие след президентските избори, основателят на Карма Глеб Ковальов решава да напусне страната.

Това беше нощта, която промени всичко в живота ни. За мен това беше просто последният ден, в който живях в Беларус. В главата ми звучеше само едно -че трябва да напусна веднага.

Глеб Ковальов, собственик на бар “Karma” 

През 2021 г. Глеб отваря "Karma" в Киев. След като руската армия нахлу в Украйна, той, както много други, се озова в Полша.

За много украински имигранти, както и за опозиционно настроени младежи от Русия и Беларус, Карма се превърнала в нов дом далеч от родината им.

"Като групова терапия е, тук мога да се срещам с хора със същите болка и проблеми", споделя един от посетителите на бара.

По думите на Глеб клиентите на "Karma" във Варшава и Гданск идват от различни страни и говорят различни езици. Те се оценяват не "по паспорт", а според гражданската им позиция.

Така, беларуският шоумен Андрей Бонд не е бил допуснат в бара, заради участието му в онлайн флашмоб "Оставам в Беларус". Според собственика на заведението подобно поведение в мрежата се опитва изкуствено да "нормализира" ситуацията в страната.