Европа

МААЕ иска създаването на зона за сигурност около АЕЦ "Запорожие"

От Euronews България Euronews България

Генералният секретар на ООН подкрепи призива на директора на МААЕ за създаване на зона за безопасност около украинската атомна електроцентрала „Запорожие“.

Изявлението на Антониу Гутериш бе отправено на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, за което настоя Русия.

Руските и украинските сили трябва да се ангажират да не участват в никаква военна дейност около площадката на атомната централа или от нея. Съоръженията в Запорожие и околностите не трябва да бъдат цел или платформа за военни операции.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

"Като втора стъпка, трябва да се осигури споразумение за демилитаризиран периметър", добави генералният секретар на ООН.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за неотдавнашните обстрели на АЕЦ „Запорожие“ и заплахите за дейността ѝ.

"Съжаляваме, че във вашия доклад за прилагането на предпазните мерки в Украйна от април до септември, появил се буквално преди няколко часа, източникът на обстрела не е посочен директно", заяви Василий Небензя, който е посланик на Русия в ООН 

"Докато контролирахме централата, нямаше заплаха от радиационна катастрофа. Веднага щом Русия я превзе, стана възможен най-лошият сценарий", посочи посланикът на Украйна в ООН Серхий Кислиця.

Миналата седмица мисия на МААЕ посети окупираната от Русия атомна централа. Докато инспекторите бяха на място, обстрелите продължиха. Генералният директор на агенцията на ООН предупреди за реален риск от ядрена катастрофа. Мнението на Рафаел Гроси е, че всички въвлечени страни трябва да се споразумеят за защитена зона, за да се избегнат допълнителни щети.

Същевременно украинският президент Зеленски упрекна МААЕ, че е премълчала въпроса за демилитаризиране на зоната на ядрената централа.

Броени часове след публикуване на доклада на МААЕ украинският град Енергодар, в който се намира атомната централа "Запорожие", е бил бомбардиран, заяви кметът на града Дмитро, който живее в изгнание.

Представители на руските окупатори в района отхвърлят това твърдение и обвиняват украинската армия за обстрела.