Култура

Десислава Алексиева: Ако искаме да инвестираме в бъдещето, трябва да възпитаме любов към четенето

От Euronews България Euronews България

Едно уникално преживяване за всички жители и гости на столицата – богата културна програма, 52 шатри с най-новите заглавия, срещи с автори и преводачи и представяния на книги очакват посетителите на „Алея на книгата“ в София.

Това обяви в ефира на Euronews Bulgaria председателят на управителния съвет на Асоциация „Българска книга” Десислава Алексиева.

Тази година в събитието участват рекорден брой издателства – 122. Шатрите са разположени в пешеходната зона на бул. „Витоша“ и парка пред НДК в столицата.

Алексиева посочи, че една от каузите на асоциацията, която представлява, е повишаването на грамотността чрез повече четене, а един от начините за постигането на тази цел е именно като книгите отидат при хората.

Колкото повече чете едно дете за удоволствие, толкова са по-високи неговите академични резултати. Ако ние искаме да инвестираме в бъдещето, трябва да инвестираме в това да възпитаме любов към четенето.

Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на Асоциация „Българска книга”

Освен провеждането на традиционното състезание „Написаното остава – пиши грамотно“ тази година ще бъде представено и специално проучване за читателските нагласи в България, отбеляза Алексиева. Това ще се случи на 8 септември от 10 ч.

По думите на Алексиева за съжаление интересът на българите към книгите спада, но все пак четенето остава сред най-честите дейности, извършвани в свободното време.

Електронните книги не достигат до всички социално-икономически групи, коментира още Алексиева и подчерта, че безплатният достъп до книги и информация е базово човешко право.

Целия разговор вижте във видеото.