Политика

Ковачевски от МС: Преди 2 г. нямахме ваксини, сега нямаме ток

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Преди две години нямахме ваксини, сега нямаме ток. Заедно с България ще се обединим да намерим решение за снабдяване с електроенергия. Договорихме се до сряда да формираме работна група с участието на министерствата на икономиката и енергетиката на РС Македония и България, която да обсъди техническите възможности за доставка електричество.

Това заяви министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на съвместен брифинг с премиера Гълъб Донев, предаде БГНЕС.

Разговаряхме за количествата ток, които са ни необходими, съобщи Ковачевски. Той уточни, че в хода на разговорите двамата са обсъдили техническите параметри, капацитетите и преноса, както и цените на тока.

От думите на Ковачевски стана ясно, че двамата премиери са говорили и за възможностите на газохранилището „Чирен”.

Ковачевски изрази надежда, че в рамките от две седмици ще има решение и за РСМ, и за България, и за бизнесите, и за битовите потребители.

"Днес при разговорите, които проведохме, двамата потвърдихме отново добрата оценка за създадените предпоставки за развитие на диалога между нашите две страни и това, че ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и сътрудничество между България и РС Македония", каза Гълъб Донев.