Икономика

Валентин Кънев за газа: Трябва да очакваме най-лошото

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Отлагането на пускането на газа по „Северен поток 1“ за неопределено време означава по-високи цени на газа. Това се очакваше и този психологически натиск и удар, като че ли вече е понесен.

Това каза пред Euronews Bulgaria Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

Трябва да се очаква най-лошото. Вероятно доставките на газ ще бъдат възстановени, но ще отнемат толкова време, колкото да предизвикат големи затруднения в доставките, повишаване на цените и в крайна сметка някакви политически преимущества.

В тази ситуация не можем да бъдем сигурни за доставките на руски газ, въпреки преговорите на служебното правителство, въпреки че големи количества руски газ преминават през територията на България към Сърбия и Унгария, Македония и Гърция. Но ние нямаме договорености с тази компания, тъй като не се съгласихме с измененията, които те предложиха към договора. В резултат на което, вместо да започнат някакви преговори, те сметнаха за необходимо просто да спрат доставките.

Опциите са търгове на газ на борсата и втечнения газ, ако е възможно можем да се възползваме от тръбите на турските терминали. Това би трябвало да ни бъде достатъчно, въпросът е дали може да бъде доставен на добра цена, каза още Кънев.

Вижте цялото интервю във видеото.