Европа

ЕС е „добре подготвен“ за пълно спиране на руския газ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Eвропейският съюз е "добре подготвен" в случай на пълно спиране на доставките на руски газ, благодарение на капацитета за съхранение и мерките за пестене на енергия.
Това каза европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Франс прес.

 

Путин прави още една стъпка към прекъсване на доставките. Това би било нарушение на договорите. Всички се надяват, че няма да се случи. Ако се случи, ясно е, че ще има последствия, но ние се подготвяме от месеци за този риск. Не трябва да го подценяваме, но със сигурност няма да се уплашим.

Паоло Джентилони, еврокомисар по икономиката

Еврокомисарят допълни, че газовите находища в Европейския съюз са запълнени до около 80% благодарение на диверсификацията на доставките на синьо гориво.
Експерти смятат, че Русия използва спирането на доставките като инструмент от хибридната си война срещу Европа.

 

Това е следваща стъпка в икономическата война срещу Европа. Русия беше надежден доставчик на енергия до миналата година. И дори през Студената война руснаците доставяха газ на Германия. Но като част от инвазията в Украйна те продължиха да ограничават доставките на газ за Европа. Това е само последният обрат в някаква голяма игра, навлизаща в зимата, където те сериозно ограничават газа още повече със спирането на "Северен поток 1".

Нейтън Пайпър, енергиен експерт 

"Газпром" спря за неопределено време доставките на природен газ по газопровода "Северен поток" за Германия. Тръбата трябваше да заработи на 3 септември, след 3-дневно прекъсване за профилактика. Руската компания обаче съобщи, че при прегледа е бил открит теч на масло. Специалисти от "Сименс" са потвърдили повредата, но са уточнили, че преди при подобно изтичане не се е стигало до спиране на газоподаването.
По-късно "Газпром" съобщи, че ще достави в събота през Украйна 42.7 млн. куб. метра природен газ за Европа. Обемът обаче не е достатъчен да компенсира липсващия газ, който се очакваше да потече по "Северен поток 1".