Икономика

Ще бъде ли наложен таван върху цената на руския петрол?

От Euronews България Euronews България

Г-7 търси "широка коалиция", която да помогне за налагането на таван върху цената на руския петрол.

Това не само ще ограничи приходите на Кремъл, но и ще намали цените за потребителите. Въпреки това много страни по света не подкрепят идеята. Групата на 7-те най-развити икономики ще трябва да използва други инструменти, за да притисне останалите да последват примера ѝ.

Тези, които транспортират руски петрол или петролни продукти по море, например, вече не могат да разчитат на застраховка на кораби от Европейския съюз. Това ограничава приходите на Русия от продажби в други страни.

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън приветства решението на Г-7 – намаляването на цените на горивата, които водят до по-висока инфлация, е голям политически въпрос в САЩ в момента.

Санкциите срещу износа на петрол не удариха Русия толкова силно, колкото беше планирано. Те доведоха до скок на цените и следователно приходите на Москва, докато тя намери други купувачи, като Китай и Индия, за да компенсира загубите на западните пазари. И все пак повечето големи вносители на петрол ще трябва да се съобразят, за да бъде тази мярка ефективна. Но въобще не е сигурно, че ще го направят.

Президентът на Украйна благодари на Г-7 за идеята за налагане на таван на цената на руския петрол.

"Всеки път напомням, че защитата на Украйна е защита на цяла Европа. На целия демократичен свят. От тази гледна точка трябва да се разглежда решението, договорено от страните от Голямата седморка, за ограничаване на цената на руския нефт. Когато този механизъм бъде приложен, той ще се превърне във важен елемент от защитата на цивилизованите страни и енергийните пазари от руската хибридна агресия", заяви Зеленски.

Той поиска и налагане на таван върху цената на руския природен газ.