Култура

Празник на пестила: Какво представлява „габровският шоколад“?

От Euronews България Euronews България

От днес започва двудневният празник на пестила, по-познат в миналото като „габровски шоколад“.

„Пестилът е траен продукт, който се прави единствено и само от сини сливи, характерни за района на Централна Стара Планина“, обясни в ефира на Euronews Bulgaria Даниела Димкова – уредник „Бит и поминък“ в етнографски музей на открито „Етър“.

Названието на уникалния продукт всъщност е дадено доста по-късно и е една закачка от социалистическо време, свързана с пестеливостта на габровци, разказа Димкова и допълни, че преди Освобождението търговци са изкупували пестила от района на Габрово, наред с други стоки, след което са пътували чак до Дунава, където са го разменяли за жито.

За разлика от шоколада, човек може да си хапне от пестила повече, без да изпитва никакви угризения.

Даниела Димкова, уредник „Бит и поминък“ в етнографски музей на открито „Етър“

Днес и утре в етнографския музей „Етър“ посетителите ще могат да видят една възродена стара традиция в приготвянето на пестил като продукт, консервиращ сливата.

Кои са основните етапи в приготвянето на пестила?

  • отделяне на костилките от сливите
  • отцеждането сливовата каша през специално сито с едри дупки, наречено дърмон
  • варенето на сливовия мармалад
  • разстилането му върху букови дъски, които не променят вкуса на пестила, позволявайки му да изсъхне и след това да бъде навит на роло

Освен етапите по приготвянето на пестила, посетителите на музея ще могат да видят и автентични съдове на около 100-120 години от фонда на „Етъра“, както и демонстрации от майстори-занаятчии, между които бакърджия, кошничар и ковач.

За задоволяване на апетита на гостите ще се погрижи „Алея на вкусовете“ с базар и дегустации на различни месни и млечни продукти, тахани, мед, вида и др. 

Днес стартира и първото издание на национално младежко надиграване „Етърски ритми“, в което ще участват детско-юношески състави от цяла България. Надиграването е с конкурсен характер и ще продължи през целия ден, посочи Димкова.

За утре пък са предвидени фолклорни изяви на местни изпълнители, както и образователна игра „Сливи с късмет“, която всеки желаещ ще може да закупи на касите в музея заедно със своя входен билет. Участниците ще могат да научат повече за поминъчните съоръжения, разположени на територията на музея, както и за приготовлението на пестила, а най-добре представилият се състезател ще получи специална награда.

Официалното откриване на празника на пестила е днес, 3 септември от 11 ч. Цената на билетите са 5 лв. за възрастни, 3 лв. за пенсионери и 2 лв. за ученици, като има възможност и за закупуване на семеен билет за 7 лв.

Целия разговор вижте във видеото.