Общество

След бедствието: Каква е обстановката в петте села в Карловско?

От Euronews България Euronews България

Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в община Карлово, които вчера бяха потопени под вода. 

Тази сутрин се очаква решение как ще продължат спасителните дейности за извеждане на бедстващи хора в карловските села, които вчера пострадаха най-тежко от наводненията.

Без ток, вода и достъп остават жителите в северната част на село Богдан. В различна степен са пострадали всички села, които са разположени по поречието на река Стряма и притоците ѝ.

Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд - рекордните 191 литра на квадратен метър.

Репортерът на Euronews Bulgaria Георги Карамфилов, който се намира в село Каравелово, разказа, че положението там е било сред най-критичните при разразилата се вчера водна стихия в региона.

Много от местните смятат, че сред основните причина за бедствието са незаконната сеч и непочистеното дере на реката, което е било задължение на общината.

Директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община Красимир Димитров каза за Euronews Bulgaria, че са спасени общо 18 души, от които включително и трудноподвижни, а българската армия е доставила храни на пострадалите.

Предстои днес да бъде направен опит за понтонен мост между село Московец и село Богдан, което все още е откъснато от света заради водното бедствие.

Вижте подробности във видеото.