Спорт

Световната шампионка по спортно катерене Александра Тоткова за цената на успеха

От Euronews България Euronews България

Щастлива съм, че най-после зачеркнахме тази титла с целия състав, с който сме тук. 

Това сподели в интервю за Euronews Bulgaria Александра Тоткова, която стана първата българка световна шампионка по спортно катерене.

Тя сподели, че е отишла на световното първенство в Далас с много позитивна нагласа.

Не се опитвах да мисля какво може да стане. Мислех си какво искам да направя и оттам нататък всичко се подреди.

Александра Тоткова, световна шампионка по спортно катерене

По думите ѝ най-силна конкуренция българката е очаквала от Словения, с чиято представителка се познават още от състезанията, когато са били деца.

Но се справих с напрежението и се получиха нещата“, отбеляза още тя.

Тя обясни, че на квалификациите са имали два маршрута.

Първият успях да го изкатеря, както и още други състезателки. На втория маршрут паднах на една от последните хватки, но бях с по-добър резултат от всички други. След това на полуфинала, за жалост, паднах пак на последната хватка, но отново бях с най-добър резултат. На финала просто минах целия маршрут и бях много щастлива“, разказа българската спортистка и подчерта, че психологическата настройка е много важна.

Тоткова изтъкна, че нейният успех не би бил възможен без треньорите от клуба по катерене на НСА – Георги Пенев, Станимир Желязков и Ивайло Радков, както и без подкрепата на нейните родители.

Тя посочи, че съществува държавна помощ за спорта, но на следващото състезание за световната купа за жени няма да бъдат осигурени нужните средства и ще трябва разходите да бъдат поети от Клуба по катерене.

Посланието, което отправи Тоткова към българите, е да мечтаят и да не спират да вярват, че мечтите им може да се случат.

Целия разговор вижте във видеото.