Свят

Опит за покушение: Мъж насочи пистолет срещу вицепрезидента на Аржентина

От Euronews България Euronews България

Вицепрезидентката на Аржентина Кристина Киршнер остана невредима след опит за покушение пред дома ѝ, който по това време е бил заобиколен от нейни привърженици. 

Мъж е насочил от упор огнестрелно оръжие срещу главата й, натиснал е спусъка, но пистолетът не е успял да произведе изстрел. 

Аржентинският президент Алберто Фернандес, както и държавните глави на редица латиноамерикански страни, особено от левицата, към която принадлежат Фернандес и Киршнер, осъдиха атаката.

Това е най-сериозният инцидент в демократичната история на страната ни. Пред толкова много хора пред дома на вицепрезидента, мъж насочи огнестрелно към главата й. Кристина е жива заради причина, която все още не е изяснена чисто технически. Пистолетът, който е бил зареден с 5 куршума, не успя да произведе изстрел, въпреки че спусъкът беше натиснат.

Алберто Фернандес, президент на Аржентина

Мъжът, идентифициран като 35-годишен бразилец, е задържан секунди по-късно. 

"Бях там, поздравявахме Кристина, когато това се случи. Първоначално не знаех какво става, но чух шума, когато той натисна спусъка. Не знаех, че е пистолет, докато охраната не скочи върху него", разказва свиделка на инцидента.

През последните дни стотици поддръжници се събират пред дома на Киршнер, която е обвиняема по дело за държавна измяна и корупция, извършена между 2007 и 2015 г., докато е била президент на Аржентина.

Ако бъде призната за виновна, я очакват 12 години затвор и доживотна забрана да се занимава с политика.