Свят

Голяма проамериканска кампания беше свалена от социалните медии

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер
Pexels Tracy Le Blanc 607812 (1)

Голяма проамериканска пропагандна кампания беше свалена от социалните медии.

Според доклад на Graphika и Stanford Internet Observatory, Twitter и Meta (компанията собственик на Facebook и Instagram) са премахнали десетки акаунти, използвани за популяризиране на интересите на САЩ в чужбина.

Тези акаунти са били насочени към аудиторията в Близкия изток и Централна Азия на множество езици.

Те са популяризирали идеите на САЩ и техните съюзници, като едновременно са се противопоставяли на страни като Русия, Китай и Иран.

Един от примерите, използвани от изследователите, е как тази кампания представя инвазията на Русия в Украйна пред различни аудитории.

Шелби Гросман, изследовател от Stanford Internet Observatory, в интервю за Euronews казва:

 

Интересно беше как са го адаптирали в различните държави. Например, когато са се насочили към хората в Иран, те са говорили за това как иранското правителство продава дронове на Русия, за да убива невинни цивилни, и че сътрудничеството на Иран с Русия вреди на иранците 


Междувременно, когато тези акаунти са се насочвали към потребители в централноазиатските държави, са публикували изявления от рода на

"Русия нахлу в Украйна, вие сте следващите! Трябва да се противопоставите на Русия сега."

Кампанията е аналогична на общите пропагандни тактики, използвани срещу Запада от страни като Русия или Иран.

Шелби Гросман каза, че дори е била изненадана от това колко обикновена е била тази кампания:

"Бях шокирана, че тактиката, която видяхме, че се използва, беше идентична с тактиката, използвана от авторитарни режими", каза тя.

Тези акаунти са използвали класически тактики за онлайн пропаганда, като например създаване на фалшиви акаунти, генериране на профилни снимки с помощта на изкуствен интелект.

Понякога понякога въпросните акаунти се представяли и за независими новинарски медии, като публикували кратки видеоклипове, мемета и политически карикатури, които според изследователите са много разпространени тактики.

Все още не е ясно кой стои зад операцията. В доклада се казва, че от Twitter са определили САЩ и Обединеното кралство като "страни-организаторки ", докато от Meta е заявиха, че САЩ е отговорна за мащабната операция.

Като цяло тази кампания е претърпяла успех. По-голямата част от публикациите във фейсбук и туитър са получили не повече от няколко харесвания или споделяния.

"Този доклад показва границите на неавтентичните тактики за изграждане на влияние онлайн. Наистина е трудно да се постигне ангажираност, когато се използват такива тактики", каза Шелби Гросман.