Култура

Венцислав Венев, БТС: Целта ни е да правим хората здрави, работоспособни и жизнени

От Euronews България Euronews България

Тази година се навършват 127 години от похода на Алеко Константинов, когато 300 души тръгват от центъра на София и се изкачват на Черни връх. Преди няколко дни „Български туристически съюз“ (БТС) отбеляза тази годишнина от началото на организираното туристическо движение в България. Това прави съюзът най-старата неправителствена организация у нас.

За целите и предизвикателствата, пред които се изправя организацията, разказа в студиото на „Добро утро, Европа“ председателят на БТС Венцислав Венев.

Той посочи, че преди години броят на обектите, които организацията е стопанисвала, са били стотици, може би над 700, докато сега са около 140-150 обекта – основно хижи, туристически спални и заслони на различни височини в планините, но и в по-ниските части на България.

По-голямата част от обектите се стопанисват от туристически дружества или се отдават под наем на трети лица.

„При коректните стопани обектите ни са в доста добро състояние и могат да приемат туристи на европейско ниво за хижа“, отбеляза Венев.

„Много високи трудности имаме във високите части на планините, където снабдяването и ремонта на един такъв обект коства много време, усилия и не на последно място при един къс сезон, в който трябва да се направят и ремонтите, а в същото време да се посрещат туристите, е много трудно... това ни кара да нямаме такава възможност постоянно да поддържаме тези обекти“, посочи председателят на БТС.

Много разчитаме в бъдеще на държавна политика в това отношение, защото без такава подкрепа ние няма да можем да поддържаме хижната ни база, особено във високата част на планините.

Венцислав Венев, председател на БТС

Като основна причина Венев изтъкна недостатъчните приходи, които не могат да покрият разходите по основен ремонт на обектите.

Той посочи, че повечето туристи очакват на хижите да е евтино, топло и комфортно, но не винаги това е възможно.

„Преди години държавата се е грижила ежегодишно за поддържането на три основни ресурса. Това са човешки ресурс, материалната база и финансов ресурс, с които БТС е обучавал и преподавал планинарството в България – планински структури, водачи, хижари и екскурзоводи“, обясни Венев.

„В течение на времето държавата е абдикирала от тази своя дейност и е оставила всичко на ръководството на БТС“, добави още той.

Председателят на най-старата неправителствена организация у нас отбеляза, че в миналото е имало порочни практики при отдаването на обекти на БТС за стопанисване от части лица.

„Надявам се тази практика вече да е приключила и няма да може да се подписват такива договори“, подчерта Венев.

„Ние сме организация, която има изключително важната роля да прави хората здрави, работоспособни и жизнеспособни чрез активен отдих. Ние караме хората да се движат“, коментира целите на организацията Венев.

„Освен това имаме изключително важна роля във възпитанието на подрастващото поколение и познанията, които даваме, включително и на по-възрастните. Разбира се, една от най-важните ни роли е патриотичната и емоциалното зареждане на хората, които практикуват този вид туризъм“, добави още той.

Председателят на БТС отбеляза, че изводът от съвместната им среща със служебния министър на спорта Весела Лечева е, че за да има резултатен спорт и туризъм е необходима дългосрочна стратегия за следващите 5-10 години.

Целия разговор вижте във видеото.