Общество

Масови акции за незаконна сеч в цялата страна

От Euronews България Euronews България

Заявките за дърва за огрев през зимата са се увеличили повече от два пъти спрямо миналата година. Огромният интерес наложи масови проверки на Агенцията по горите в сътрудничество с МВР, за да се стопира незаконната сеч.

Това заяви директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов в ефира на Euronews Bulgaria.

По негови думи акцията би следвало да продължи поне още два месеца.

„Една част от проверките са на терен, където фирмите или собствените работници извършват дърводобива. Друга част от нашите служители са по общинска и републиканска пътна мрежа, като проверят документите, с които се транспортира дървесината“, посочи инж. Дамянов и допълни, че изпълнителната агенция по горите и регионалните дирекции проверяват и дървата в домовете на хората, тъй като на немалко места се констатира, че има незаконно доставени дърва за огрев.

Той подчерта, че в подобни случаи дървесината подлежи на конфискуване.

Инж. Дамянов обясни, че купувачите трябва да разполагат с превозния билет на дървесината, на който са вписани името на лицето и адреса на който се доставят дървата, както и фактура с посочени количеството, видът и цената на дървесния материал.

Освен конфискация, при установяване на незаконно доставена дървесина се налагат и парични глоби на физически и юридически лица.

По думите на инж. Дамянов дървесината в страната е достатъчно, за да стигне за всички желаещи. Той посочи още, че средната цена на кубик дървесина е около 120-130 лв.

Цялото интервю вижте във видеото.