Европа

Киев продължава офанзивата към Херсон: Как живеят хората край фронтовата линия?

От Euronews България Euronews България

Киев обяви, че продължава своята контраофанзива в южната част на страната. Украйна съобщава за 3 военни успеха в района, докато от Москва твърдят, че контраофанзивата се е провалила и украинските сили са претърпели големи загуби.

На фона на опитите на Украйна да освободи окупирания Херсон, селища край фронтовата линия са унищожени, а местни живеят сред развалини.

Те разказват, че се страхуват за живота си, но и таят надежда, че украинската военна стратегия ще отблъсне руското настъпление.

Имаше дни, в които сякаш обстрелът беше в задния ни двор - толкова близо. Вчера и днес беше по-далеч. Обикновено се чувстваме така, сякаш ще ни удари. Но слава Богу, това не се е случило.

Анатолий Семенюк, местен жител

„Дълго чакахме контраофанзивата, за да бъдат отблъснати руснаците и да има по-малко обстрел. Чудехме се как да подобрим условията си на живот. Какво може да направим сега? Как може да подобриш нещо, ако не знаеш дали утре ще бъдеш обстрелван или не?“, казва Руслана Тусова.

От руското министерство на отбраната заявиха, че контраофанзивата се е провалила и украинските сили са претърпели големи загуби. От Киев обаче съобщават за военни успехи в 3 области в окупирания регион на Херсон, което засили спекулациите, че дългоочакваната контраофанзива може да обърне хода на войната.