Европа

Екип на MAAE пристигна в АЕЦ „Запорожие“

От Euronews България Euronews България
MAAE AP Снимка: AP

Екип на Агенцията по ядрена енергия на ООН е пристигнал на мястото на най-голямата ядрена централа в Европа, за да провери условията за сигурност, съобщава АП. Това се случва на фона на боевете между руските и украинските сили, които доведоха до спирането на един от реакторите.

От "Енергоатом" съобщиха, че екипът на Международната агенция за атомна енергия, който се ръководи от директора Рафаел Гроси, е пристигнал в атомната електроцентрала в Запорожие, която се намира в разгара на последните боеве между украинските и руските сили повече от шест месеца, след като руският президент Владимир Путин нареди на войските си да нахлуят в Украйна.

По-рано днес компанията съобщи, че руски минометен обстрел е довел до спирането на един от реакторите ѝ от системата за аварийна защита и е повредил резервен електропровод, използван за вътрешни нужди. Един от реакторите на централата, който не е работил, е бил превключен на дизелови генератори, заявиха от Енергоатом.

Украйна и Русия си разменят вината за тежкия обстрел, който временно е забавил придвижването на екипа към обширната централа на левия бряг на река Днепър в район, контролиран от руските сили. Сраженията подчертаха рисковете, пред които е изправен екипът от инспектори на ООН, който се надява да оцени безопасността на централата.

"Имаше засилена военна активност, включително тази сутрин до съвсем скоро", каза Гроси и добави, че след като е бил информиран от украинските военни, е решил да се придвижи въпреки присъщите рискове. "Но преценявайки плюсовете и минусите и след като сме стигнали дотук, няма да спрем".

 

Гроси, който лично преговаряше с украинските власти, за да позволят преминаването на екипа, отбеляза по-рано, че рисковете са "много, много високи" в т. нар. сива зона между украинските и руските позиции, но "смятаме, че имаме минималните условия да се придвижим".


Руското министерство на отбраната заяви, че някои от украинските снаряди са паднали на 400 метра от реактор № 1 на централата. Междувременно украински официални лица обвиниха руските сили, че са обстрелвали Енергодар и коридора, през който трябваше да премине екипът на МААЕ, преди той най-накрая да успее да преодолее контролните пунктове и да достигне до обекта.


Версията на двете страни за събитията не можеше да бъде проверена веднага по независим начин.


Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва очаква "безпристрастност" от екипа.


"Предприемаме всички необходими мерки, за да гарантираме, че централата е защитена, че функционира безопасно и че мисията ще изпълни всички свои планове там", каза той.


Заводът в Запорожие е окупиран от руските сили, но се управлява от украински инженери от първите дни на 6-месечната война. Украйна твърди, че Русия използва завода като щит, съхранявайки оръжия там и извършвайки атаки от околностите му, докато Москва обвинява Украйна, че безразсъдно обстрелва района.

 

Сраженията в началото на март доведоха до кратък пожар в тренировъчния комплекс, а през последните дни централата беше временно изключена от експлоатация заради повреди, което засили опасенията за изтичане на радиация или разтопяване на реактора. Длъжностните лица започнаха да раздават на жителите в близост таблетки с йод против радиация.


"Имаме да изпълняваме много важна мисия", каза Гроси и добави, че "незабавно ще започнем оценка на ситуацията със сигурността и безопасността в централата".


"Ще разгледам възможността за установяване на постоянно присъствие на МААЕ в централата, което според нас е необходимо за стабилизиране на ситуацията и за получаване на редовна, надеждна, безпристрастна и неутрална информация за положението там", каза той.


Руското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили са предприели артилерийски обстрел на района и след това са изпратили група от до 60 разузнавачи, за да се опитат да поемат контрола над ядрената централа.

То заяви, че украинските войски са пристигнали със седем моторни лодки, кацнали са на три километра североизточно от централата на левия бряг на река Днепър и са се опитали да я превземат.

Министерството заяви, че руските сили "са предприели мерки за унищожаване на противника", като са задействали военни самолети. Руските военни заявиха, че силите им са унищожили и две баржи с украински войници, които са се опитали да кацнат в близост до завода.

 

"Провокацията от страна на киевския режим има за цел да осуети пристигането на групата на МААЕ в Запорожската атомна електроцентрала", се казва в изявление на министерството.


Александър Волга, ръководител на установената от Русия градска администрация на Енергодар, също заяви, че украинските войски, които са се опитали да кацнат, са били "блокирани и унищожени". От администрацията съобщиха също, че поне трима местни жители са загинали и един е бил ранен рано в четвъртък от украински обстрел.


Сраженията се случиха в момент, когато разкъсваната от войната Украйна се опитваше в четвъртък да започне новата учебна година по най-добрия възможен начин, като цивилните райони все още са застрашени от артилерийски обстрел и други оръжия - а децата все още са сред жертвите. Малко повече от половината училища в Украйна бяха отворени за обучение въпреки рисковете.

 

Автор: Дерек Гатопулос/АП