Свят

Путин отдава почит на Горбачов, но няма да присъства на погребението му

От Euronews България Euronews България
Putin Gorbachev Ap Снимка: AP

Руският президент Владимир Путин отдаде почит на Михаил Горбачов, но няма да присъства на погребението на покойния бивш съветски лидер - решение, което отразява двойнственото отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, съобщава АП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че преди да отпътува на работно пътуване в най-западния балтийски ексклав на Русия Калининград, Путин е посетил московската болница, където се съхранява тялото на Михаил Горбачов преди погребението в събота, за да положи цветя пред ковчега му.

"За съжаление, работният график на президента не му позволи да направи това в събота, затова той реши да го направи днес", каза Песков в конферентен разговор с репортери.

Горбачов, който почина във вторник, ще бъде погребан в московското Новодевическо гробище до съпругата си Раиса, след като прощалната церемония ще се състои в Колонната зала на Дома на съюзите - историческо имение близо до Кремъл, което от съветско време служи за място на държавни погребения.

 

 

Запитан дали Горбачов ще бъде погребан по държавен начин, Песков заяви, че погребението ще има "елементи" на държавно погребение, като например почетен караул, и правителството ще помогне за организирането им. Той не уточни по какво церемонията ще се различава от пълноценното държавно погребение.

Решението на Путин да направи частно посещение в болницата и да не участва в публичната прощална церемония в събота, съчетано с несигурността около статута на погребението, отразяват разделеното мислене на Кремъл относно наследството на Горбачов. Покойният лидер е възхваляван на Запад за това, че сложи край на Студената война, но е порицаван от мнозина у дома за действията, които доведоха до разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и потопиха милиони хора в бедност.

Въпреки че избягва да отправя явни лични критики към Горбачов, в миналото Путин неведнъж го е обвинявал, че не е успял да осигури писмени ангажименти от страна на Запада, които да изключат разширяването на НАТО на изток - въпрос, който се превърна в основен дразнител в отношенията между Русия и Запада в продължение на десетилетия и подхрани напрежението, което избухна, когато руският лидер изпрати войски в Украйна на 24 февруари.

В съболезнователната телеграма, разпространена от Кремъл в сряда, Путин възхвалява Горбачов като човек, който е оставил "огромно влияние върху хода на световната история".

 

"Той ръководеше страната по време на трудни и драматични промени, в условията на мащабни външнополитически, икономически и обществени предизвикателства", заяви Путин. "Той дълбоко осъзнаваше необходимостта от реформи и се опитваше да предложи свои решения на острите проблеми".

Двусмисленото мнение на Кремъл за Горбачов бе отразено в предаванията на държавната телевизия, които отдадоха почит на Горбачов като историческа личност, но определиха реформите му като лошо планирани и го подведоха под отговорност за това, че не е успял да защити интересите на страната в диалога със Запада.

Критиките повториха по-ранни оценки на Путин, който е известен с това, че оплаква разпадането на Съветския съюз като "най-голямата геополитическа катастрофа на века".

В сряда Песков заяви, че Горбачов е бил "изключителен" държавник, който "винаги ще остане в историята на страната", но отбеляза това, което той определи като идеалистичния му поглед към Запада.

"Горбачов даде импулс за прекратяване на Студената война и искрено искаше да вярва, че тя ще приключи и ще започне вечен романс между обновения Съветски съюз и колективния Запад", каза Песков. "Този романтизъм не успя да се материализира. Кръвожадната същност на нашите противници излезе наяве и е добре, че осъзнахме това навреме".

 

Автор: Владимир Исаченков/АП