Добро Утро, Европа

Веселин Тодоров: Машините се пазят строго, няма опасност от фалшифициране на вота

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„До 9 септември ще бъде подписан  договорът за обществената поръчка за софтуера на машините, с които ще гласуваме на 2 октомври.“ Това заяви директорът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Той увери, че машините се пазят строго и няма опасност за фалшифициране на вота. 

 

Ето какво още каза той:

Все още не е сигурно дали ние ще изпълняваме поръчката. Това, че сме останали единствен кандидат, не значи, че ще бъде сключен договор с нас. Въпрос на договаряне – ние имаме добрата воля, виждаме и много конструктивизъм и добра воля от страна на ЦИК. Но все още разговорите не са приключили.


Преговаряме по клаузите на договора, включително и по цената, но и не само. Има някои детайли, които нас ни безпокоят. Изисквания, които не, че не искаме да изпълним, но някъде просто не бихме могли в някои от сроковете. Това в никакъв случай не означава да не се случат по-най-добър начин изборите, просто детайли в договора.


Единствено нашите техници се разпореждат с машините. И така е нормално да бъде. Всяка наша стъпка се проверява, надзирава, включително и физически. За нас би било проблем, ако някой друг се намесва в работата.


Генерирането на този прословут ключ, с който се подписва приложението, се прави от ЦИК или от техни експерти. Така трябва да бъде. Ние не трябва да разполагаме с него. И не само ние – който и да било извън ЦИК. Така че това една допълнителна от многото, многото гаранции за неприкосновеност, прозрачност, надеждност на вота.


Цялото интервю вижте във видеото.