Икономика

Пъбове под заплаха: Британски заведения алармират, че може да затворят заради инфлацията

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Инфлацията се отразява и на работата на британските пъбове. Разходите им за газ и ток стават непосилни, което ги застрашава от затваряне. Това принуждава собствениците да увеличат цените, което може да откаже клиентите да посещават заведенията.


Пъбовете - традиционно свързвани с британската култура, са застрашени от фалит заради инфлацията. От индустрията предупреждават, че големите увеличения в цените на енергията може да доведат до затварянето на хиляди заведения.

 

Виждал съм хора, които казват, че очакват сметките им да скочат със 100, 300, дори 400%. Някои пъбове, които са и основното място за разпространение на продукцията на пивоварните, казват, че годишните им сметки се покачват от 30 хил. на 150 хил. паунда.

Ник Антона, председател на Campaign for Real Ale

Кризата с разходите за живот във Великобритания доведе до невиждана от десетилетия инфлация. За разлика от домакинствата, фирмите не се възползват от таван на сметките за газ и електричество. А това означава, че пъбовете трябва да повишат цените, което може да откаже клиентите да ги посещават.

Определено има увеличение на цените на някои от суровините като зърното и хмела. Определено забелязваме, че цените се покачват. Освен това трябваше да се уверим, че ще продължим да имаме непрекъснати доставки.

Джош Уокър, мениджър в крафт пивоварна

Заведенията все още възстановяват загубите след локдауните, въведени заради пандемията. През първата половина на годината броят на пъбовете в Англия и Уелс за първи път падна под 40 000.