Свят

Спомен за Даяна: 25 години от смъртта на принцесата на Уелс

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Diana 1 (1) снимка: Dave Caulkin, AP

Модна икона, любяща майка и филантроп. Това е наследството, което принцесата на Уелс – Даяна, остави след себе си в момента на смъртта си на 31 август 1997 г.

25 години по-късно последиците от решенията и действията на Даяна все още оставят отпечатък в съзнанието на много хора днес.

За добро или за лошо, Даяна беше в полезрението на медиите от момента, в който влезе в очите на обществеността, чак до горчивия й край. Докато британската телевизия и таблоидите бяха главните прозорци към живота на кралските особи в Бъкингамския дворец, днес сведения за нейния живот (неговите възходи и падения) могат лесно да бъдат открити в онлайн пространството - от документални филми до сериал на Netflix.

Както и когато бе все още жива, така и днес Даяна все още е обичана от по-младите поколения. Не е трудно да се намерят акаунти във всяка социална медийна платформа, посветени изцяло на живота на Даяна и всичко, което тя все още представлява: има акаунти в Instagram и TikTok, които публикуват най-добрите й портрети, събират най-запомнящите се тоалети (понякога дори ги класифицират по цвят), или какво смятат за нейните най-важни постижения.

Интересно е да се отбележи, че много от почитателите на Даяна днес са много млади и не всички са родени в Обединеното кралство. Сега обаче е сравнително лесно да бъде получен достъп до всякаква информация за нейния живот. И разбира се, има много хора, които вярват, че тя е била „малтретирана“ от основните медии и дори от кралското семейство.

„Не съм сигурен кога я видях за първи път. Вероятно по телевизията, гледайки новини или документален филм за нея. Но това, което знам със сигурност е, че когато бях малък и ме попитаха коя е тя, цялото ми семейство знаеше нейната история и имаше интересна информация за живота й - както за публичния, така и личния“,

Сантяго Мартинес, студент и журналист

Независимо дали чрез спомена за нея или чрез образа, изграден от медиите, наследството на Даяна остава почти непокътнато в съзнанието на много млади хора и може би има причина за това.

За някои млади жени, тя е доказателство, че да си принцеса не е толкова бляскаво, колкото всички си мислят, и че да си публична фигура всъщност може да бъде обременяващо. Но в същото време тя демонстрира, че принцесите, колкото и строго да изглежда тази титла, могат да бъдат и много други неща.

Нека да разгледаме как най-емблематичните моменти от живота на Даяна Спенсър разбиха стереотипа и създадоха мит, който надхвърля границите и поколенията.

Принцесите са хора като всички нас

Както всички приказки, историята на принцеса Даяна започва с принц. Публичният й образ изгрява през 1981 г. с обявяването на годежа й с принц Чарлз, с телевизионно интервю, в което Даяна демонстрира предимно срамежливо поведение пред камерата: леко наклонена глава, поглед, частично скрит от косата й, навик да хапе устните и ръката си.

Тази „срамежливост“ всъщност белязва началото на публичния й живот. Дали скрита зад косата си или зад дебел булчински воал, Даяна дори е окачествена като „Срамежливата Ди“, въпреки че по-късно ще докаже, че изобщо не е такава, каквато я представят медиите.

Плаха? Може би. Но кой не би навел глава от време на време, когато внезапно тежестта на една корона и хиляда обектива на фотоапарата се стоварват отгоре? Даяна беше общителна, до степен да танцува небрежно с Джон Траволта на вечеря в Белия дом във Вашингтон.

Жена, която освен принцеса беше и майка и правеше това, което много майки правят: тичаше боса на състезание, проведено по време на спортен ден в училището, където нейният син принц Уилям беше ученик. Да се зарови в пясъка по време на ваканция или да се намокри на разходка с лодка на панаир със синовете си - част от ежедневието на една майка като всички останали. 

Принцесите го правят за себе си

Точно както има профили в социалните медии, които събират най-добрите тоалети на Бела Хадид, има акаунти, които правят същото с принцеса Даяна. И това не означава само да се хвърли светлина върху най-елегантните й рокли, носени на официални събития, но и да бъде оценен нейният стил в ежедневието.

Един от най-добрите примери за това как Даяна задава тенденции е известната "рокля за отмъщение". Черна рокля с отворени рамена, която тя носеше същата вечер, когато принц Чарлз призна за изневярата си в телевизионно интервю. Споровете по онова време бяха такива, че терминът „рокля за отмъщение“ се използва и днес.

Наистина, стилът на Даяна е все още жив. Много от нейните рокли бяха изложени дълго време в двореца Кенсингтън, пресъздавайки нейната модна история, а стилът й непрекъснато се възражда от модните списания, поставяйки тоалетите й като вдъхновение отново и отново.

Принцесите могат да бъдат герои в ежедневието

Въпреки че бракът с очевидния наследник на британската корона може да доведе до риск от живот в сянката му, Даяна успя да процъфтява чрез собствените си действия в социалната работа.

Основното наследство на принцесата на Уелс без съмнение е нейната роля на филантроп. Покровителка на много различни благотворителни организации и инициативи, тя често посещава болници и училища и проявява интерес към сериозни заболявания и въпроси, свързани със здравето, извън обхвата на традиционното кралско участие.

Несъмнено най-добрият пример за това са многократните й посещения при пациенти със СПИН и ХИВ, ръкувайки се без ръкавици, разбивайки по този начин ирационалния страх, че болестта може да се предаде при случаен контакт. Важно решение, което не само образова хората, но показа дълбочината на нейното състрадание.

Друг пример е разходката й през активно минно поле в Уамбо, Ангола, и срещата й с оцелели от противопехотни мини. Нейният безстрашен начин на подкрепа за международен договор, забраняващ противопехотните мини.

Точно както тя използва влиянието си и споделя светлината на прожекторите с онези, които наистина се нуждаят от вниманието на медиите, така днес по-младите поколения открито защитават Даяна, че говори за нейното психично здраве - тема, която получава повече внимание през последните години. Принцесата разкрива, че се бори с булимия и следродилна депресия.

Мнозина сравняват принцеса Даяна с Меган Маркъл, херцогинята на Съсекс. Като разведена американка от две раси, омъжена за сина на Даяна - принц Хари, Меган Маркъл получи своята порция критики от британските медии. През 2020 г. двойката реши да се оттегли от публичните изяви като членове на кралското семейство и да се премести в Калифорния. Решение, с което, според мнозина, самата Даяна би се гордяла.