Euronews Primetime

Юлиян Войнов, финансист: Цените на енергоносителите движат инфлацията

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Има закономерности, които движат инфлацията. И това най-вече са цените на енергоносителите. Затова е световен феномен, свързана е основно с войната в Украйна и с политиката на Русия, която използва газа като оръжие. Общо взето, всеки ден се спират газови потоци към Европа от страна на Русия. И това е в основата на повишението на инфлацията, тъй като цените на енергоносителите са част от всяка стока.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Юлиян Войнов като коментар на новината за рекордното повишаване на производствените цени през юли.

 

Ето какво още каза той:

В момента ние сме стигнали на сравнително високо ниво и оттук нататък какво може да се случи? На първо място, повишението на лихвите - основно в САЩ, Европейската централна банка вече повиши веднъж лихвите, най-вероятно ще го направи още веднъж следващия месец – всичко това води до забавяне на икономическото развитие. С това се забавя и потреблението. Всичко това влияе върху цените.

Моята прогноза е, че в момента сме стигнали някакъв пик и вече категорично се наблюдава забавяне на инфлацията в ЕС. България като част от тази зона, може би ще има още месец-два същите нива и към края на годината и началото на следващата при всички случаи ще има намаление на инфлацията.

Възможността за влизане в рецесия е абсолютно реална. Очаква се това да се случи. Най-вероятно ще го видим началото на следващата година, въпреки че не е изключено някои от държавите в ЕС да влязат още тази година.

Цялото интервю вижте във видеото.