Euronews Primetime

Визов режим: Край на визовите облекчения за Русия, решиха външните министри на ЕС

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Европейският съюз няма да въведе цялостна визова забрана за руски граждани. Заради различия на втория ден от срещата в Прага, външните министри от общността се споразумяха да преустановят споразумение за облекчаване на визовия режим. Това означава, че визите за руски граждани ще станат по-скъпи, а издаването им ще отнема повече време. 

Въпреки призива за единство, който дипломат номер 1 на ЕС Жозеп Борел отправи, въпросът за визовия режим за руски граждани, раздели Стария континент. 

От едната страна застанаха основно източните и скандинавските държави.

 

От 1 септември Финландия ограничава туристическите визи за руснаци и предложихме подобни действия да бъдат предприети от целия Европейски съюз. Смятаме, че е важно да покажем, че докато украинците страдат, туризмът не трябва да продължава да функционира както обикновено.

Пека Хаависто, министър на външните работи на Финландия

Мога да припомня, че хора с туристически визи взривиха фабрика за боеприпаси тук в Чехия. Мога да припомня Солсбъри. Мога да припомня някои убийства, които бяха извършени. Неща, които се случиха преди войната. А след началото ѝ, виждаме нарастващи рискове за сигурността. 

Едгарс Ринкевич, министър на външните работи на Латвия

Според държави като Германия и Франция обаче, визовите ограничения биха били контрапродуктивни. 

 

Всеки, който някога е подавал правилно заявление за виза, знае, че може да отнеме месеци в случай на съмнение. Според мен това дава на всички страни гъвкавост.

Анабела Бербок, министър на външните работи на Германия

До консенсус за обща визова забрана не се стигна. Вместо това на неформалната среща, външните министри на ЕС се споразумяха за преустановяване на споразумение за облекчаване на визовия режим с Русия. Това означава, че визите за руски граждани ще станат по-скъпи, а издаването им ще отнема повече време. Новината дойде първо от външния министър на Унгария. В същото време той обяви и, че страната му е подписала сделка с руския Газпром за допълнителни доставки на газ от 1 септември. 


На неформалното заседание Германия предложи нови ограничения, които да бъдат включени в бъдещ 8-и пакет санкции срещу Москва заради войната.