Европа

Мисия в Запорожие: Ядрени инспектори пристигат в най-голямата атомна централа в Европа

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Експерти от Международната агенция за атомна енергия са на път към АЕЦ „Запорожие“, която е мишена на обстрел от няколко седмици. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да саботира пътя на мисията. Междувременно Киев продължава своята контраофанзива в окупираната южна част на страната.

 

След месеци на обстрел и опасения от ядрена катастрофа, екипът от Международната агенция за атомна енергия се надява да успее да облекчи ситуацията в АЕЦ „Запорожие“. 


В нощното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е взела под прицел пътя на инспекторите от ООН.

 

Това е важна мисия и ние ще направим всичко, за да гарантираме безопасното ѝ провеждане. За съжаление, Русия не спира с провокациите си по пътя, който мисията следва. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

На място, в “Запорожие” екипът ще направи оценка на ситуацията, както и на възможните щети. 


Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела. От Киев твърдят, че атаките на Москва излагат централата на риск. Подобни са и руските твърдения. 

 

През изминалото денонощие, украинската артилерия изстреля два снаряда към територията на атомната електроцентрала. Те се взривиха в близост до спецкорпус едно. Радиационната обстановка в АЕЦ „Запорожие“ остава нормална.

Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия

Междувременно украинските сили продължават трети ден своята контраофанзивата в окупираната южна част на страната. Твърдят, че са унищожили мостове, складове за боеприпаси и командни пунктове. 


От своя страна, Русия казва, че е нанесла тежки поражения на украинската армия.


Контраофанзивата на Киев идва след седмици на относителен застой във война, в която загинаха хиляди, милиони напуснаха домовете си, цели градове бяха унищожени.