Euronews Primetime

Инспекцията в Запорожие: Володимир Зеленски се срещна с експертите на МААЕ в Киев

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Володимир Зеленски се срещна в Киев с екипа на Международната агенция за атомна енергия, който по-рано днес замина за Украйна. Експертите ще посетят Запорожката АЕЦ, за да проверят работата на централата на фона на продължаващите обстрели в района. Според американски медии инспекцията ще започне в сряда.

 

Володимир Зеленски се срещна в Киев с експерти от Международната агенция за атомна енергия. Екип на агенцията начело с генералния директор Рафаел Гроси е в Украйна, за да инспектира работата, сигурността и щетите в Запорожката АЕЦ.


Централата е под контрола на Русия от месец март насам, но в нея все още работят украинските специалисти. Зеленски още веднъж поиска руските военни да се изтеглят.

 

Всички европейски и световни лидери подкрепят спешното демилитаризиране на централата, изтеглянето на всички военни на Руската федерация, както и организирането на демилитаризирана зона както в Запорожката АЕЦ, така и около нея, и пълно преминаване на централата под украински контрол. Така можем да елиминираме всички рискове, свързани с ядрената енергетика.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От Агенцията за атомна енергия призовават от месеци да получат достъп до Запорожката АЕЦ в централните части на страната. През последните седмици ударите около нея са интензивни, а Киев и Москва взаимно се обвиняват за тях. Преди дни се стигна до критична ситуация, когато централата за кратко беше изключена от електрическата система на Украйна заради пожар. А работата ѝ продължи благодарение на аварийните генератори. Властите в района започнаха да раздават йодни таблетки на жителите, за да ги предпазят при евентуално изтичане на радиация.


Според източници на "Уолстрийт Джърнъл" и "Ню Йорк Таймс" екипът на Агенцията за атомна енергия ще започне инспекцията в централата в сряда.