Euronews Primetime

30% от Пакистан е под вода: ООН стартира спешен план за помощ на стойност 160 млн. долара

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Организацията на обединените нации и Пакистан отправиха призив за спешно финансиране в размер на 160 млн. долара, за да помогнат на милиони хора, засегнати от рекордните наводнения. От средата на юни са загинали близо 1200 души, а страната не може да се справи с катастрофалното бедствие сама.

 

ООН поиска да бъдат предоставени 160 милиона долара в подкрепа на Пакистан, който е засегнат от безпрецедентни наводнения.

Пакистан призовава за спешна международна помощ, тъй като месеци наред проливните дъждове продължават да причиняват наводнения, които заливат цели региони и страната вече прилича на малък океан. Досега над 1 200 са загинали, а близо половин милион са принудени да се настанят в лагери, след като са загубили домовете си.

 

В момента една трета от територията на Пакистан е под вода и 33 милиона души са засегнати. Това е огромно хуманитарно бедствие и бих го нарекла доста апокалиптично.

Шери Рехман, министър на климата на Пакистан

Мнозина вече се опасяват, че смъртоносните наводнения се дължат на изменението на климата, но учените казват, че все още е твърде рано това да бъде официално потвърдено.

 

Тази година беше температурата достигна 53 градуса и ние бяхме най-горещото място на планетата. Ледниците се пропукаха, опустошителните наводнения са три пъти повече, отколкото обикновено. Така че досега имаме 300% увеличение. И това, което видяхме, наистина е резултат от топенето на ледниците, което е резултат от глобалното затопляне.

Шери Рехман, министър на климата на Пакистан

До момента се смята, че щетите възлизат на около 10 милиарда евро. А ООН предупреждава, че положението ще се влоши, тъй като се очаква дъждовете да продължат. 5 млн. души са разселени и хуманитарни организации се опитват да помогнат, но с голяма част от разрушената инфраструктура на страната достъпът до много отдалечени райони се оказва изключително труден.


Целта на ООН е предоставяне на помощ и здравни услуги, предотвратяване на огнища на болести и гарантиране, че хората могат да получат достъп до помощ.


Повече от 33 милиона души, или всеки седми пакистанец, са засегнати от катастрофалните наводнения, които опустошиха страната, която вече се опитва да съживи затруднената си икономика.
Около половин милион от разселените хора живеят в организирани лагери, докато други трябва сами да намерят подслон.


Според първоначалните оценки на правителството опустошенията са нанесли щети на икономиката за 10 млрд. долара.