Европа

Нова туристическа услуга: В Гърция можете да се венчаете на морското дъно

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Един гръцки остров предлага нова услуга за туристите. Ако искате необичайна сватба – можете да се венчаете под лазурните сини води на Егейско море. Първата двойка се превърна в семейство на великолепното морско дъно на остров Алонисос. Церемонията беше извършена от кмета, който е лицензиран водолаз. Вижте повече в материала на колегите от Euronews Greece.



Дълбоките сини води на Алонисос се превърнаха в мястото, което една младата двойка ще запомни завинаги.

Първият в Гърция подводен граждански брак беше сключен в тюркоазените води на егейския остров Алонисос по инициатива на местната община. Младоженците Петрос и Мирто си размениха клетви за вечна любов и вярност на вълшебното дъно на морето. Бракосъчетанието на двойката извърши кметът на Алонисос, който е лицензиран гмуркач, за да може да извършва церемониите под синьозелените води на острова.

На брачната церемония на дъното на морето присъстваха двете шаферки на двойката, председателят на комитета по туризъм, който се погрижи за организацията на сватбата, както и трима инструктори по гмуркане от центъра за гмуркане "Тритон".

При церемонията бяха спазени стриктно всички процедури на гражданския брак чрез използването на специални водоустойчиви повърхности. След размяната на клетвите младоженците за малко свалиха маските си, за да си разменят първата си целувка като съпруг и съпруга.

Оператор с подводна камера снимаше брачната церемония, която беше предавана на живо на голям екран на брега, за да бъде проследена от гостите на сватбата, както и дистанционно от онези, които не бяха успели да присъстват лично.

 

Това беше наистина нещо много трогателно за мен и за двойката. Неописуеми са емоциите, които те завладяват на дъното по време на брачната церемония. При идеалните условия на спокойствие, които предлага подводната природа, времето спира и този миг принадлежи само на двойката. Те дойдоха по-отрано, изкараха няколко интензивни урока по гмуркане.

Петрос Вафинис, кмет на Алонисос

Общината отправи поканата за сключване на подводни бракове през лятото в Деня на влюбените, св. Валентин, 14 февруари.

 

През последните години Алонисос се превърна в дестинация за гмуркане. Водолазните спортове тук се увеличилиха, както и броят на любителите на гмуркането. Нашата община представя този нов туристически продукт, но по различен начин. Затова искаме да разработим сватби под водата или на сушата.

Петрос Вафинис, кмет на Алонисос

Алонисос се развива като дестинация за гмуркане в международен мащаб и тази година е привлякъл стотици гмуркачи от цял свят. Като цяло островът отбеляза много висока заетост през целия летен сезон, която достигна до 100% през август, а туристическият поток ще продължи до първите десет дни на октомври, каза кметът Вафинис.


Край Алонисос е най-големят в Европа морски природен парк, както и първият в Гърция подводен музей, който позволява на гмуркачите да разгледат останките от потънал древен кораб от края на пети век преди Христа с хиляди разпръснати по морското дъно амфори.