Euronews Сега

35 години гордост: България си припомня за великия световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Stefka Kostadinova

Днес се навършват 35 години от едно историческо за България и глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 г. на олимпийския стадион в Рим Стефка Костадинова преодолява 209 сантиметра и добавя 1 см към собственото си върхово постижение.


На планетарния шампионат българката прави девет успешни скока. Тя започва от 185 см и след това без проблеми скача още 189 см, 193 см, 196 см, 199 см и 202 см. Българката преодолява 204 см от третия опит, а след това от втория се справя и с 206 см. След като става ясно, че печели надпреварата с Тамара Бикова за златото, Костадинова се отказва от 208 см и се насочва към 209 см. От втория опит тя успява и поставя новия световния рекорд.


Тридесет и пет години по-късно нейното велико постижение остава недостижимо. Най-близо до рекорда беше хърватката Бланка Влашич, която през 2009 г. преодоля 208 см.


Представянето на българката в италианската столица е само част от удивителната ѝ кариера. Тя е призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в световната спортна история. Костадинова е олимпийска шампионка от Атина '96, сребърна медалистка от Сеул '88, както и четирикратна европейска и петкратна световна шампионка на закрито. В кариерата си има и по още една световна и европейска титла на открито. В богатата визитка на Стефка Костадинова присъстват още множество отличия. Тя е включена и в Топ 10 на атлетите на ХХ век, според Международната федерация по лека атлетика.


Още спортни новини вижте във видеото: