Euronews Primetime

Призив за международна помощ: Климатична катастрофа в Пакистан с над 1060 жертви

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Заради бедственото положение след наводненията в Пакистан, властите призоваха за международна помощ. Първи се отзоваха Турция, папа Франциск също ризова да се помогне на пакистанците. Жертвите на потопите, предизвикани от мусонните дъждове, надхвърлиха 1060 души. Наводненията отнесоха цели села и унищожиха пътища и насаждения.

Пакистан преживява климатична катастрофа, една от най-големите за десетилетието, заради опустошителните наводнения.


Броят на загиналите при мусонните потопи от юни насам достигна повече от 1060 души. Броят на жертвите обаче може да се окаже по-висок, тъй като стотици села в северната част са откъснати от придошлите реки.


Само през последното денонощие са загинали най-малко 28 души, но властите все още се опитват да достигнат до откъснатите села в планинския север.


Сега обаче наводнения са засегнали повече от 33 милиона души или един от всеки седем пакистанци, и са разрушили или сериозно повредили близо един милион домове. Унищожени са над 2 милиона акра посеви, разрушени са 3 500 км пътища, отнесени са 160 моста. Потопите са отнесли близо един милион животни.


Властите призоваха за вътрешна и международна помощ.

 

Обръщам се към моите пакистански благодетели с призив да се отзоват и да помогнат на своите братя, които преживяват много трудни времена. Опитваме се да направим всичко възможно, но ресурсите на федералното правителство, провинциалните правителства и въоръжените сили са ограничени. Можете да помогнете, като дарите финансово или стоки от първа необходимост. Приятелските държави също ще се притекат на помощ на Пакистан в този труден час.

генерал Камар Джавед Баджва, началник на щаба на пакистанската армия

В Пакистан вече е в ход мащабна хуманитарна операция заради опустошителните наводнения.


Турция изпрати няколко самолета с хуманитарни помощи в засегнатия от тежки наводнения Пакистан. Създаден е "въздушен мост" за осигуряване на палатки, храни, хигиенни материали и бебешки храни за пакистанците, засегнати от наводненията. 


Папата призова за международно сътрудничество в помощ на пострадалия от наводнения Пакистан.

 

Моля се за многобройните жертви, за ранените и тези, които са принудени да напуснат домовете си, и за това международната солидарност да бъде бърза и щедра. Искам да уверя народа на Пакистан, засегнат от наводнения с катастрофални размери, че се моля за него.

Папа Франциск

Годишните мусони са от съществено значение за напояването на посевите и за попълването на езерата и язовирите в целия индийски субконтинент, но всяка година те причиняват все по-големи разрушения.